Jump to content

6 dolog, amit kérdezz meg a könyvelődtől

2014. 04. 15. 22:41

Majd a könyvelő megoldja – mondják időnként a vállalkozók. A kötelező dolgokat valóban megoldják, de ha nem foglalkozunk eleget vele, számos olyan probléma akadhat, amely figyelmen kívül marad. Mit érdemes kérdezned a könyvelődtől?

Mindenki járt már úgy, hogy hiába figyelt a beszélgetőpartnerére, mégis félreértették egymást. Az egyik is gondol valamire, a másik is egy másik dologra, és a beszélgetés végén nem születik megoldás. Ugyanez megtörténhet a könyvelővel való egyeztetéskor is. Ha nem vagyunk alaposak, nem figyelünk a részletekre, nem próbáljuk megfogadni a könyvelő tanácsát, könnyen lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett. Pedig ki tudja – ha jobban odafigyelnénk arra, amit mond, és ha a megfelelő kérdéseket tennénk fel neki, olyan tanácsokat adhatna, amivel több tíz- vagy százezer forintot spórolhatnánk.

Mások milyen hibákat szoktak elkövetni?
Mások hibájából érdemes tanulni. Miért várnánk meg, hogy elkövessük ugyanazokat az hibákat, amit mások? Kérdezzük meg a könyvelőnket, hogy mik szoktak lenni a tipikus hibák.

Mennyit ér a cégem?
A könyvelő látja a cég bevételeit és kiadásait, és ha ismeri azt a piaci szektort, amelyben a vállalkozásunk tevékenykedik, megítélheti azt is, hogy jelenleg mekkora értéket képvisel a cég. Ez az egyik legalapvetőbb adat, amivel egy vállalkozás vezetőjének tisztában kell lennie.

Milyen szabályok vonatoznak az adott iparágra?
Attól függően, hogy milyen területen tevékenykedik a cégünk, más-más szabályok vonatkozhatnak a vállalkozásra. Lehet, hogy speciális adót kell fizetni, esetleg plusz feladatokkal jár a könyvelés, vagy adókedvezményeket vehetünk igénybe. Ezek olyan kérdések, amelyekkel már a vállalkozás indulásakor tisztában kell lenni, és rendszeresen érdeklődni kell az esetleges jogszabályi változásokról.

Hogyan spórolhatok?
A könyvelő nemcsak a számlák és az adóbevallásokkal kapcsolatban segíthet. Számos olyan lehetőséget ismerhet, amelyről nem hallottunk. Az irodabérlés vagy a cégautó kérdése, illetve a pályázati lehetőségek mind olyan témák, amelyben egy könyvelő tanácsot adhat.

Hogyan növekedhet a cégem?
Minden cégnek szüksége van egy olyan szervezeti-pénzügyi modellre, amelyet követnie kell. Ha valóban megbízunk a könyvelőnkben, akkor ennek a modellnek is minden részletét érdemes megosztanunk vele. Ha időnként konzultálunk a fejlődési lehetőségekről, és átbeszéljük a módosításokat, abból sokat profitálhat a vállalkozásunk.

Fotó: FreeDigitalPhotos