Jump to content

Online kasszák: nem lesz új határidő

2014. 04. 25. 17:59

Komoly bajba kerülhetnek az online kasszák miatt önhibájukon kívül egyes cégek. Napokon belül ugyanis lejár az ezekhez igényelhető állami támogatás igénybevételének határideje, ám több pénztárgép forgalmazó késik a szállítással. A minisztérium szerint nem lesz hosszabbítás.

Jövő szerdán ugyan lejár az online pénztárgépekhez igényelhető 50 ezer forintos állami támogatás igénybevételének lehetősége, ám a közeli határidő ellenére továbbra is jelentős azoknak a kereskedőknek a száma, akik jogosultak a támogatásra, de önhibájukon kívül nem jutnak hozzá a pénztárgéphez április 30-áig, mert a szállító nem tudta még átadni a megrendelt eszközt - mondta el Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A kormány a visszavont engedélyű pénztárgépet forgalmazó Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., illetve az eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek 2014. április 30-ig meghosszabbította az 50 ezer forintos állami támogatás igénybevételére nyitva álló üzembe helyezési határidőt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) is kérte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, vizsgálja meg a kialakult helyzetet, és tegye lehetővé, hogy a jogszabályokat betartó kereskedők ne essen el a támogatástól - mondta a főtitkár, aki szerint az április 30-ai határidő meghatározásakor még nem lehetett látni pontosan a szükséges időigényt.

A főtitkár tájékoztatása szerint az OKSZ megoldásnak tartaná azt is, ha az adóhatóságnak lehetősége lenne egyedi kérelmek méltányossági alapon történő elbírálására, ez esetben rugalmasan kezelhetné a határidőt az egyébként minden jogszabályt betartók esetén.

Az a fontos, hogy legyen valamilyen jogi lehetőség a támogatás megszerzésére, az április 30-ai határidő eltekintésétől kizárólag csak azoknál a vállalkozásoknál lehet szó, amelyek betartották a jogszabályt, azaz időben regisztráltak és időben megrendelték az online pénztárgépet - hangsúlyozta Vámos György.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azonban azt közölt, hogy a tárca nem dolgozik az online kapcsolatra képes pénztárgépekre adott állami támogatás határidejének megváltoztatásán.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI