Jump to content

Hogyan vigyünk egy startup-ot a tőzsdére?

2014. 04. 28. 20:25

Bár a hazai tőzsde nem éppen a pénzügyi világ közepe, bizonyos cégeknek érdemes lehet megfontolni a piacra lépést, és ilyen módon finanszírozáshoz jutni. Különösen az olyan startupoknak, amelyek hamar világhírnévre tudnak szert tenni, és ezáltal már nem csak a magyar parkett áll számukra nyitva. Néhány fontos alapszabályt azonban mindenképpen be kell tartani a tőzsdei sikerhez!

Legyen minél egyszerűbb!
Könnyű átlátniuk a befektetőknek, hogy mivel foglalkozik a cég? Ha túlságosan bonyolult a működése, előfordulhat, hogy megrendül a befektetői bizalom, és igen hamar kihátrálnak az üzletből.

Vezetők
Nemcsak a működésnek, de a vezetőknek is rendben kell lenniük. A befektetők számára elsődleges szempont, hogy a cég vezetői fedhetetlenek legyenek, olyanok, akikben valóban meg lehet bízni.

Szervezeti szabályok
A startupok esetében is szükség van néhány olyan általános érvényű szabályra, amelyet minden vezetőnek és alkalmazottnak be kell tartania. Bár egyes startupoknál nem tartják fontosnak, de valójában nagy szükség van a rendszeres megbeszélésekre.

Továbbra is a vásárló legyen a középpontban!
Ha egy cég kikerül a tőzsdére, a tulajdonosnak egyre több időt kell vezetőkkel és bankárokkal találkoznia, de nem szabad elfeledni, hogy továbbra is a vásárlók a legfontosabbak. Maradj kapcsolatban a fontosabb és leghűségesebb vásárlókkal!

Figyelj a pénzügyekre!
Számos szabálynak és elvárásnak kell megfelelnie a cégednek a tőzsdén, éppen ezért alkalmazz megbízható, szakképzett könyvelőt, és te is rendszeresen kövesd a kiadások és bevételek alakulását.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu