Jump to content

Csak a céges pénzt ne használd magáncélra!

2014. 05. 09. 08:21

Vagyonosodási vizsgálatot vonhat maga után, ha magáncélra használod a céged bevételeit. Ezért fontos, hogy a bevételeidet teljes mértékben külön kezeld! Sokan egyszerűen a saját számlájukra utalnak pénzt a vállalkozásra, ám ez a művelet komoly adóvonzattal jár, amit ilyenkor a legtöbben elmulasztanak.

Éppen vásárolsz a boltban, a tárcádban két bankkártya: az egyik a magán, a másik a céges bankszámládhoz. Melyiket veszed ki? A helyzet az, hogy a közvélekedéssel ellentétben nem mindegy, hiszen a céges pénzt nem használhatod felelőtlenül magáncélra.

A problémát egyrészt az okozza, hogy a sok ilyen tranzakció mind megjelenik a cég könyvelésében. Így pedig bár a vállalkozásod esetleg nem bonyolít túlzottan nagy forgalmat, mégis rengeteg könyvelni való mutatkozik majd.

A nagyobbik baj azonban az, hogy a nagyobb mértékű magáncélú vásárlások már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal figyelmét is felkelthetik. Ilyenkor amennyiben a rövidebb 30 napig tartó céges vizsgálatot választja az adóhatóság, valószínűsíthető, hogy nem a cégre kíváncsiak, hanem a tagokat szeretnék ellenőrizni, itt a tagi kölcsönöket, más kölcsönöket és a tagoknak, ügyvezetőnek történő utalásokat vizsgálják.

Vagyonosodási vizsgálatot vonhat maga után, amennyiben a bankszámlákon folyamatos átutalások találhatóak az ügyvezetők, cégtulajdonosok vagy más magánszemélyek bankszámláira, azonban kölcsönszerződések nincsenek, és könyvelési bizonylatok sem találhatóak. Ráadásul a céges vizsgálat eredményét, a cég bankszámláit felhasználják a magánszemély vagyonosodási vizsgálatánál, összevethetik a magánszemély kiadásaival és bankszámláival.

Nagyon gyakori probléma az is, hogy egy munka munkadíját a vállalkozó privát bankszámlájára utalják, amelyet a könyvelésben nem szerepeltetnek, és számla sem készül róla. Ha az adóhatóság ehhez hasonló hiányosságot fedez fel, akkor egyrészt megállapítják a hiányzó adó és egészségügyi hozzájárulás mértékét, ám ennek befizetése mellett a vállalkozóra további büntetést is kiszabnak.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu