Jump to content

Többezer milliárd a cégeknek

2014. 05. 29. 17:33

A következő években több mint 4 ezer 200 milliárd forintot fordít a kormány az uniós támogatásokból gazdaságfejlesztésre. Főként a kis- és közepes vállalkozásokat segítenék, annak érdekében, hogy javuljon versenyképességük.

2020-ig több mint 4200 milliárd forintot pumpálnak majd közvetlenül a gazdaságba, többek között a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében. Ez többszöröse annak, mint amennyi az előző uniós költségvetési időszakban volt. A pénzből főként a kis- és közepes vállalkozásokat segítenék annak érdekében, hogy növeljék versenyképességüket. A cél, hogy minél többen váljanak a nagy nemzetközi vállalatok beszállítóivá, ami a tartós gazdasági növekedés záloga lehet.

A pályázatoknak a legkülönfélébb területen működő kis- és közepes vállalkozásokat kell alkalmassá tenni arra, hogy bővíthessék termékkörüket, több munkaerőt tudjanak felvenni, és ezekkel a termékeikkel, szolgáltatásaikkal beszállítók legyenek, akár a hazai piacon, akár külföldön.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara arra számít, hogy főként az autóipari kis cégek pályáznak majd uniós támogatásokra. Fontosnak tartanák, hogy minél több gépipari, építőipari, kereskedelmi vállalkozás is jelentkezzen. Mert így biztosan tudnának javítani hatékonyságukon, ami most messze elmarad az európai átlagtól. A kisvállalkozásnak a hatékonysága töredéke, egyharmada, 40 százaléka a hozzá hasonló nyugat-európai kisvállalkozásnak.

Ezen kellene javítaniuk, hogy tartós beszállítói lehessenek az óriás cégeknek. A kormány tervei szerint egyébként már októbertől pályázhatnak a vállalkozások az uniós támogatásokra. Legalább 15 ezer jelentkezőre számítanak.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Vállalkozókhitele.hu