Jump to content

Rengeteg cég állt fejre májusban

2014. 06. 04. 13:15

Májusban 3797 cég szűnt meg Magyarországon, ennél többet csak tavaly októberben regisztráltak, amikor 3900-nál is több céget törölt a cégbíróság - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

A közleményben Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója kifejti, hogy a törlések között továbbra is magas a 2012-ben tömegével indított felszámolási eljárásokat lezáró döntések száma, így az Opten a tavaly nyári értékeknél magasabb számú cégtörlésre, szeptembertől pedig megint törlési hullámra számít.

Az Opten adatai szerint májusban 1750 céget töröltek felszámolási eljárás következtében, 245 cég szűnt meg kényszertörléssel. Tóth Tamás rámutatott, hogy a kényszertörlések hosszú távon is magas szinten tarthatják a megszűnéseket, mivel ebből az eljárásból tavaly szeptember óta 2-3 ezer újat tesz közzé a cégbíróság havonta.

Az elmúlt hónapban 1884 új céget jegyeztek be, ez hosszú idők óta a legalacsonyabb szám - mondta az ügyvezető, aki szerint örvendetes, hogy a reálgazdasági folyamatokhoz kezd igazodni a korábban alaptalanul nagy cégalapítási kedv. A lassan meginduló gazdasági növekedés a magánszektor beruházásaira még nem terjedt át, a legtöbb vállalat messze van még a százszázalékos kapacitáskihasználtságtól. "Továbbra is az állami beruházások dominálnak, és a frissen alapított magáncégek száma még mindig nagyobb, mint amennyit a gazdaság állapota indokolna" - véli Tóth Tamás.

Az Opten cégfluktuációs indexe (Opten - CFI), amely az adott időszakban alakult és megszűnt vállalatok számát viszonyítja az időszak elején rendben működő cégek számához, továbbra is magas, bár az alapítások csökkenő száma némiképp ellensúlyozza a növekvő megszűnésekét - olvasható az Opten közleményében.


Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI