Jump to content

Kötelező kamarai tagság: nincs szó kettős tagságról

2014. 06. 12. 16:42

Nem jelent kettős tagságot, ha valaki egyszerre tagja a hivatásrendi kamarának, illetve a kereskedelmi és iparkamarának, mert eltérő jogviszonyról van szó - nyilatkozta Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára.

Az MTI annak kapcsán kereste meg a kamarai vezetőt, hogy több szakmai szervezet is tiltakozik amiatt, hogy az MKIK legutóbbi küldöttgyűlésén megfogalmazott kötelező kamarai tagságra vonatkozó javaslat értelmében két szervezetben kellene tagnak lenniük a vállalkozóknak.

Dunai Péter kifejtette: a hivatásrendi kamarákban a tagok természetes személyként, a kereskedelmi és iparkamarában vállalkozásként vannak jelen.

A főtitkár szerint ennek tisztán látása, egyértelművé tétele azért is fontos, mert jelenleg a hivatásrendi kamarák túlterjeszkednek hatáskörükön, vállalkozásokat is tömörítenek, ezzel pedig a kereskedelmi és iparkamara illetékességi területére lépnek.

Dunai Péter hangsúlyozta, hogy a hivatásrendi kamarák szakmák mentén szerveződnek, a szakmai tudás meglétét ellenőrzik. Ezzel szemben a gazdasági szereplők különféle vállalkozási formában vesznek részt a gazdaság munkájában, nekik a kereskedelmi és iparkamarában a helyük.

Például egy mérnök, aki a munkáját vállalkozóként végzi, mint vállalkozó kapcsolatban áll a kereskedelmi és iparkamarával jelenleg kötelezően regisztrált vállalkozásként, a kamara ennek átalakítását javasolja kötelező tagsággá. Ha ugyanez a mérnök munkavállalóként egy cégnél dolgozik, akkor a kereskedelmi és iparkamarával alkalmazottként nem áll kapcsolatban, mérnökként szakmájával összefüggésben viszont tagja a szakmai kamarának - magyarázta a főtitkár.

Egy másik példát említve Dunai Péter kifejtette: egy kórházban dolgozó orvos kötelezően tagja az orvosi kamarának, eddig a pontig a kereskedelmi és iparkamarának nincs vele kapcsolata, de ha ez az orvos szakmája mellett - mondjuk - egészségügyi termékekkel is kereskedik vállalkozóként, akkor a vállalkozását a kereskedelmi és iparkamarával kapcsolatban állva végezheti.

Az a világtendencia, hogy hivatásrendi kamarák csak olyan szakmák esetében szerveződnek, amelyeknél élet, egészség, testi épség, szabadságjogok vannak veszélyben, máshol nincs szükség önálló szakmai kamarára - vélekedett a főtitkár, aki szerint ezt a trendet követve Európában csökken a szakmai kamarák száma.
Dunai Péter korábban a hazai kamarai rendszer egységesítésével indokolta a kamarai javaslatot a kötelező tagság bevezetésre.

Fotó: FreeDigitalPhotos.net

Sikerescég.hu/MTI