Jump to content

Visszatérőben a vállalati bizalom a régióban

2014. 06. 17. 18:38

Régiós és magyarországi szinten is megduplázódott a bevétel-növekedéssel számoló cégek aránya az idén - derül ki az EY legfrissebb tőkebizalmi barométeréből.

Az elemzés szerint a közép- és délkelet-európai térség vállalatvezetői egyre bizakodóbbak a hitelhez jutás feltételeit illetően is, amely a teljes régió gazdasági élénkülését jelezheti.

A könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadó cég a nemzetközi felmérés során a világ 72 országának - köztük Magyarország - 1600 vállalati döntéshozóját kérdezte, akik húsz iparágat képviseltek.

A kutatás szerint az idén a régióban a megkérdezett vállalatok 52 százaléka számít bevétel-növekedésére, amely kétszerese az előző évi várakozásoknak. Ezzel párhuzamosan jelentősen emelkedett a fejlődésre koncentráló cégek aránya is, Magyarországon közel duplájára.

Az idén a magyarországi válaszadók 42 százaléka fő céljának a növekedést jelölte meg, amely megegyezik a nemzetközi átlaggal.

A közép- és délkelet-európai vállalatok 56 százaléka bízik a hitelek bővülésében. A térség cégei fejlesztéseiket nagyobb részben hitelből valósítanák meg, és ennek érdekében kétharmaduk növelné, vagy szinten tartaná meglévő hitelállományát a következő egy évben.

A felmérés szerint ennek ellenére továbbra is megfontoltak a régió vállalatvezetői: közel felük alacsonyabb kockázatú stratégiát követ, amely az alapvető termékekre erősebben fókuszál, illetve új értékesítési csatornák kialakításával kalkulál.

A magyarországi válaszadók biztatóbbnak látják a jövőt, 50 százalékuk a termékek és szolgáltatások átalakításában, másik felük a technológiai lehetőségek kiaknázásában látja a növekedési lehetőségeket - olvasható az EY elemzésében.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI