Jump to content

Rekordot döntött a törölt cégek száma

2014. 07. 08. 19:08

Idén a második negyedévben 10 297 cég szűnt meg Magyarországon, ilyen sok vállalkozást még soha nem törölt a cégbíróság - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Az Opten féléves jelentése szerint a második negyedévben a megszűnések száma 12 százalékkal haladja meg az előző negyedévit és több mint 13 százalékkal az előző év azonos időszakáét.

Az első félév egésze is rekordmagas megszűnési rátát mutat, az első hat hónapban 19 615 cégtörlést regisztráltak, amely 10 százalékkal haladja meg a 2013-as második félévi adatot, ami szintén rekord volt. Tavaly az első félévben 15 534 céget töröltek.

A második negyedévben a cégtörlések felét rendelte el a cégbíróság felszámolási eljárás eredményeként, míg 2013 azonos időszakában 66 százalékát.

A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: biztató jel, hogy a felszámolási eljárást követően megszűnő cégek száma már csökkenni látszik, vagyis egyre kevesebb cég hagy maga után kifizetetlen adósságokat. Hosszú távon a kevesebb adótartozás és kifizetetlen számla pedig a gazdaság stabilizálódását szolgálja - hangsúlyozta az igazgató.

Az előző negyedévi növekedés után a cégalapítások száma ismét visszaesett Magyarországon.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI