Jump to content

A kkv-k stabil adórendszert akarnak

2014. 07. 11. 17:20

Évi 60 milliárd forintot spórolhatnának meg a kisvállalkozások, ha jobban kihasználnák a kedvezményes adózási lehetőségeket. Az NGM adópolitikai helyettes államtitkára szerint a kihasználást pont azt fogja vissza, hogy a cégek stabilitást akarnak, nem akarnak gyakran adórendszert váltani.

Nagyjából 60 milliárd forintról mondanak le önszámukból a hazai kis és közepes vállalkozások, pusztán azzal, hogy bár módjuk volna rá, mégsem élnek az új vállalkozói adók valamelyikével. A kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata és a kisvállalati adó, röviden a kiva jóval alacsonyabb összegeket kér a gazdasági szereplőktől, mint más adók, a vártnál azonban eddig kevesebben éltek a legális „adócsökkentés" lehetőségével - mondta Pankucsi Zoltán.

A lehetőségek nem kellő kihasználásáért a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára a magyar vállalkozók kiszámíthatóságra törekvését nevezte, szerinte ez is közrejátszhat abban, hogy a korábban is alkalmazott, bár magasabb közterhet elváró szabályokat követik. Az sem mellékes, hogy az új adórendszerek előnyeinek megismeréséhez, tömeges alkalmazásához hosszabb idő is szükséges lehet.

A számok szerint emelkedik az érdeklődők száma: májusban a kisadózó vállalkozások tételes adója szerint (Kata) 88 ezer gazdasági szereplő adózott, 2013. vége óta 13 ezren csatlakoztak az adónemhez. Az érintettek egy része új szereplő a gazdaságban, számos vállalkozás viszont korábbi státusát feladva jelentkezhetett be az új adónembe.

Pankucsi Zoltán ennek kapcsán az egyszerűsített vállalkozói adót, az evőt fizetők táborának zsugorodósóra hívta fel a figyelmet. A március végén rögzített adatok szerint az evások száma nem érte el a 45 ezret - számuk a múlt év elején nagyjából 53 ezer volt.

Pankucsi Zoltán beszélt a kisebb cégeknek kialakított kisvállalati adóról is. A kivának nevezett megoldás statisztikája nem mutat különösebb változást; jó ideje hét- és nyolcezer között mozog az adózási módszerhez tartozók táborának nagysága.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MagyarNemzet