Jump to content

Kezdenek kilábalni a kkv-k a válságból

2014. 08. 05. 17:34

A Széchenyi Kártya Programot irányító KAVOSZ 1000 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőjének megkérdezésével készítette el idei nagy kutatását a válság tapasztalatairól, valamint a döntéshozók várakozásairól. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a vállalkozások lassan, de biztosan kezdenek kilábalni a válságból.

Míg az elmúlt év során saját bevallása szerint a válaszadók 29 százaléka küzdött a túlélésért, idén már csak 23 százalékuk látja nagyon sötéten a jövőt. A vállalkozások harmada mind az elmúlt évre nézve, mind a következő időszakra előretekintve stabilnak ítéli a működését, és 22,5-ről 32 százalékra emelkedett azok aránya, akik a következő egy év során már kisebb-nagyobb fejlődésre számítanak. A növekedés akadályai között első helyen a magas adó- és járulékterheket említették a döntéshozók, de hasonlóan fontos gátló tényező a cégek számára a tisztességtelen verseny, a kereslet- és megrendeléshiány, valamint a gazdasági szabályozás kiszámíthatatlansága is.

Jelentős változás a korábbiakhoz képest, hogy nagymértékben javultak a vállalkozások várakozásai az árbevételük, a nyereségük és az alkalmazotti létszám tekintetében. Az előző évben még csak a vállalkozások negyedének nőtt a nettó árbevétele, 40,5 százalékának kisebb-nagyobb mértékben csökkent, 32,5 százalékuknak pedig szinten maradt. Idén már csak a vállalkozások 19 százaléka számít az árbevétel csökkenésére, 43,5 százalékuk úgy ítéli meg, hogy árbevételük szinten marad, de már 38,5 százalékuk számít növekedésre, ezen belül is 11 százalék jelentős árbevétel-növekedést prognosztizál. Míg az előző évben a vállalkozások 39 százalékának csökkent, 40,5 százalékának stagnált és csak 20,5 százalékának nőtt a nyeresége, addig idén már csak 19 százalékuk számít csökkenésre és 35,5 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint a nyereségük nőni fog – ugyanakkor csak 6 százalékuk számít jelentős növekedésre.

A válság évei alatt az egyik leggyakrabban alkalmazott megszorítás a létszámcsökkentés volt: még 2013-ban is a válaszadók 23 százaléka számolt be kisebb-nagyobb mértékű elbocsátásokról. Idén már csak 13 százalékuk kényszerül(t) elküldeni munkavállalót, míg a tavalyi 12,5-ről 21 százalékra emelkedett azoknak a száma, akik az alkalmazotti létszám növekedését jelezték.

Megfeleződött azoknak a száma, akik attól tartanak, hogy problémáik lesznek hiteleik visszafizetésével. Míg az előző évben a cégek 16,5 százaléka küzdött törlesztési nehézségekkel, addig a következő évre már csak 8 százalék tart ettől. A legtöbben, a vállalkozások negyede egyébként 2009-ben számolt be hitelekkel kapcsolatos fizetési nehézségekről. Korábban a fő nehézségek között a válaszadók háromnegyede a bevétel csökkenését, negyede pedig a költségek, valamint az adó- és járulékterhek növekedését jelölte meg első helyen.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Napi Gazdaság Online