Jump to content

Nem egyértelmű, ki kkv, és ki nem

2014. 08. 11. 18:43

Az elnagyolt és kidolgozatlan szabályrendszer miatt már évek óta problémát jelent annak értelmezése, hogy egy adott vállalkozás kis- és középvállalkozásnak (kkv) minősül-e. Pedig a kkv-kat megillető kedvezmények miatt a minősítésnek igen komoly következményei lehetnek.

Nem egyértelmű, hogy egy adott vállalkozás mikor minősül kis- és középvállalkozásnak Magyarországon, pedig a KKV-kat megillető kedvezmények miatt a minősítésnek igen komoly következményei lehetnek - írja közleményében a kereskedelmi és adójog területén működő Jalsovszky Ügyvédi Iroda. A NAV a közelmúltban megváltoztatta az alig egy évvel ezelőtt közzétett állásfoglalását és kimondta: a kis- és középvállalkozások definíciójának alkalmazásakor a társaság testvérvállalatának az adatait is számításba kell venni. A megváltoztatott értelmezés akár több száz adózót is érinthet, akik kiszorulhatnak a KKV státusz nyújtotta kedvezményekből – közölte a cég.

A törvény szövege szerint egy vállalkozás akkor minősül KKV-nak, ha egy adott naptári évben 250-nél kevesebb főt foglalkoztat és nettó éves árbevétele nem éri el az 50 millió eurót, vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 43 millió eurót. Ebben az esetben a jelenlegi jogszabályok alapján számos kedvezményben részesülnek: a kisvállalkozásoknak nem kell az egymás közötti ügyleteikről transzferár-dokumentációt készíteniük, a KKV-k élhetnek a társaságiadó-törvény több kedvezményével, így a beruházási adóalap-kedvezménnyel, a tárgyi eszköz beszerzéséhez igénybe vett hitelkamat után járó, valamint egyes fejlesztési adókedvezményekkel. Szintén jelentős kedvezmény, hogy a mikro- vagy kisvállalkozások mentesülnek az innovációsjárulék-fizetési kötelezettség alól. Több állami pályázaton való részvétel feltétele is a KKV minősítés.

Amennyiben egy társaság vállalatcsoportba tartozik, úgy a KKV minősítéshez nem csupán a társaságnak kell megfelelnie a fenti feltételeknek, hanem a vállalatcsoportba tartozó társaságoknak együttesen, összevonva.
Korábban nem volt egyértelmű, hogy a testvérvállalkozások is a vállalatcsoportba tartoznak-e. Ebben az ügyben a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 2013-ban nyilvános állásfoglalásában kimondta: konszolidált beszámoló hiányában a testvérvállalatok nem tartoznak a vállalatcsoportba, a KKV definíció alkalmazásakor a testvérvállalatok pénzügyi adatait nem kell figyelembe venni.

Idén nyáron azonban az adóhatóság fenti álláspontja gyökeresen megváltozott. A NAV közelmúltban közzétett állásfoglalása szerint a testvérvállalkozások adatait mégiscsak figyelembe kell venni a társaság KKV minősítésénél. "Az új álláspont kifejezetten rossz hír azoknak a társaságoknak, amelyek anya- és leányvállalataik adatainak beszámításával KKV-knak minősülnének ugyan, de testvérvállalataik adatainak figyelembe vételével már nem. Az ilyen vállalkozások, amelyek száma akár a több százat is elérheti, kiszorulnak a KKV státusz nyújtotta kedvezményekből." - hangsúlyozza Fehér Tamás.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Napigazdaság.hu