Jump to content

Vakáció félbeszakítva: nem éri meg!

2014. 08. 12. 12:24

Végre eljött a te időd: egy hét pihenés távol a munkától. De ha te vagy a főnök, megengedheted magadnak, hogy egy hétig ne olvasd a leveleidet és ne vedd fel a telefonodat, ha az irodából keresnek? Sokan felteszik maguknak ezt a kérdést, miközben pakolnak a bőröndjükbe.

Már hetekkel korábban elkezdesz előredolgozni? Minden függőben lévő ügyet igyekszel lezárni, mire elutazol? Minden érintettet értesítesz arról, hogy egy hétig nem leszel elérhető, tájékoztatod őket, hogy kit kell keresniük? Mégis, amikor a tengerparton pihensz, megcsörren a telefonod, felveszed azt. Hidd el, nem te vagy az egyetlen. De rendjén van ez így?

Szakértők azt javasolják, hogy légy határozott, és ha csak teheted, hagyd otthon a laptopodat és az okostelefonodat. A vakáció ugyanis akkor a legpihentetőbb, ha nem is gondolsz a munkára. Készítsd elő alaposan az elutazásodat, mindenkit értesíts arról, hogy néhány napig nem leszel elérhető, nevezz ki helyettest, aki dönt helyetted fontos dolgokban, és indulj nyaralni! Hidd el, megvár a munka, a beosztottjaidnak pedig ismerniük kell annyira a céget és a célokat, hogy tudjanak felelősségteljesen dönteni.

Ha mégis úgy érzed, hogy nem tudsz elindulni nyaralni anélkül, hogy időnként ne néznéd meg az email-jeidet és vennéd fel a telefonodat, akkor korlátozd a legrövidebbre a munkával töltött időt! Csak néhány óráig legyél elérhető, mondjuk hétköznap délelőttönként, utána pedig szigorúan kapcsold ki a készülékeidet! Már jó előre határozd el, hogy milyen taktikát választasz, és ragaszkodj hozzá végig!

Még jót is tehet az alkalmazottaknak a távolléted. A gyerekekhez hasonlóan az alkalmazottaknak is szükségük van némi önállóságra. Ha mindig ott vagy mellettük, fogod a kezüket, és döntesz helyettük, sohasem tanulják meg, mi az a felelősség és sohasem láthatják át a cég működését teljesen. Ha bízol bennük és a képességeikben, bízd rájuk a céget egy hétre!

Neked is jár a valódi, felhőtlen kikapcsolódás. Tanulmányok bizonyítják, hogy a vakáció után feltöltődve térnek vissza a nyaralók, és jóval felkészültebben vágnak neki az újabb feladatoknak. A vakáció egyfajta befektetés, amellyel a céged és te is jól járhatsz, így nem érdemes ezt megvonnod magadtól.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu