Jump to content

Több mint 145 ezer új pénztárgép van már

2014. 08. 13. 19:47

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jelenleg nem dolgozik a pénztárgépek cseréjéhez járó állami támogatás határidejének meghosszabbításán, de figyelemmel kíséri a folyamatokat, és ha az átállás gördülékenységének biztosítása szükségessé teszi, intézkedik a megfelelő megoldás kidolgozása érdekében – derül ki a tárcavezető írásbeli válaszából, amely hétfőn jelent meg az Országgyűlés honlapján.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Apáti István (Jobbik) országgyűlési képviselőnek adott válaszában kifejtette, hogy a kormány a pénztárgéphasználatra kötelezettek érdekében többször módosította az állami támogatáshoz kapcsolódó határidőt.

A legfrissebb adatok szerint eddig több mint 145 289 online pénztárgépet kötöttek rá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszerére, az online pénztárgépre történő átállás lényegében befejeződött. Az 50 ezer forintos állami támogatást 118 192 online pénztárgép után igényelték – közölte válaszában a miniszter.

Varga Mihály tájékoztatásában emlékeztetett: a visszavont engedélyű Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., illetve az eltűnt Patkós Cassa Informatikai Kft. ügyfelei engedményezéssel összekötött, vissza nem térítendő támogatást igényelhettek az adóhatóságtól, a visszavont engedélyű pénztárgép beszerzésére ténylegesen kifizetett összeg, de legfeljebb az újonnan megrendelt pénztárgép vételára erejéig. Így az üzemeltetők több mint 65 ezer pénztárgép után kaptak 2,5 milliárd forintot meghaladó, engedményezéssel összekötött támogatást.

Akik ezzel a lehetőséggel nem éltek, és a cégekkel szemben fennálló követelésüket nem engedményezték az államra, polgári peres úton követelhetik az általuk kifizetett összeget a cégektől. Az online pénztárgépre történő átállás során az üzemeltetők eddig összesen több mint 5,3 milliárd forint támogatást kaptak – közölte válaszában a miniszter.

Az NGM július végi közlése szerint a vállalkozások augusztus 31-e után már csak online pénztárgépet használhatnak, az átállást elmulasztó céget egymillió forintos bírsággal is sújthatja a NAV, és az üzlethelyiséget is bezárhatja 12 napra. A tárca július 31-i közleményében hangsúlyozta: a kormány a véghatáridőt többször is meghosszabbította, a bírságolásnál pedig lehetőséget adott az adóhatóságnak, hogy mérlegeljen. A revizor nem szankcionált, ha úgy ítélte meg, a vállalkozás mindent elkövetett annak érdekében, hogy mielőbb beüzemelje a pénztárgépet.

Az online pénztárgépeket főszabály szerint legkésőbb január 31-éig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacseréhez igénybe lehessen venni az 50 ezer forintos állami támogatást. Azoknak a kereskedőknek azonban, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket, meghatározott feltételek mellett február 28-áig lehetőségük volt erre.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI