Jump to content

Jobban tartják a fizetési határidőt a cégek

2014. 08. 21. 17:53

Az idei első fél évben a cégek átlagosan számláik 65 százalékát fizették időben, míg 2013 azonos időszakában csupán 60 százalékát, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő, fizetési tapasztalat programjából. A Világgazdaságnak összeállított elemzésből kiderült, hogy a számlafizetési határidők és késedelmek, valamint az extrém 90 napos késések is csökkentek.

Az idei év első 6 hónapjában a cégek átlagosan 27 napos fizetési határidővel egyenlítették ki számláikat, egy évvel korábban ez az érték még 29 nap volt – derült ki a Bisnode fizetési tapasztalat program adataiból, amely évente több mint 1,5 millió számlát dolgoz fel. A csökkenést valószínűleg az is eredményezte, hogy egy tavaly nyáron életbe lépett törvénymódosítás szerint nyomós ok nélkül nem lehet megállapítani 30 napnál nagyobb fizetési határidőt.

A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén, az építőiparban, a vegyiparban, a feldolgozás és a gumigyártás terén kell számolni. Az elektronikai cikkeket gyártóknál a fizetési határidő 46 nap, a többi szektorban pedig 35 és 40 nap körül mozog.
Kiugróan magas – 36 nap feletti – fizetési határidőt szabnak Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégei, de Somogy, Zala és Hajdú-Bihar és Fejér megyében is átlagosan 30 nap feletti fizetési határidőt alkalmaznak. Azoknak kell a leghamarabb kiegyenlíteniük számláikat, akik Győr-Moson-Sopron megyei, Csongrád vagy Nógrád megyei vállalkozásoknak tartoznak.

A fizetési határidők alakulása nem ad teljes képet arról, hogy milyen a cégek fizetési fegyelme, mivel a határidők változása függhet egy iparág szezonalitásától vagy a törvényi változásoktól, illetve a szokásjogtól is. Sok esetben éppen a rossz fizetési fegyelem esetén alkalmaznak rövidebb határidőket, hogy a kockázatos cégeknek minél rövidebb ideig kelljen a vállalatoknak hitelezni. Ezeknek a számlafizetési késedelmekkel együtt történő vizsgálata azonban már jó alapot szolgáltat a cégvilág fizetési moráljának felmérésére.

A Bisnode fizetési tapasztalat programban a késedelmek alakulását megfigyelve – ha 2014 első félévének átlagát vetjük össze az előző év első 6 hónapjával – azt láthatjuk, hogy szerencsére azok is csökkentek, ugyanis az elmúlt időszakban a korábbi 20 napos számlafizetési késedelem 17 napra csökkent, ami határozottan pozitív trendnek mondható. A legnagyobb fizetési késedelemmel a papíriparban, a vegyiparban, az építőiparban és az ingatlanügyletek területén tevékenykedő cégek esetében számíthatunk. Ezekben a szektorokban a 28 napot is meghaladja a számlafizetési késedelem.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Világgazdaság