Jump to content

Vissza kell fizetniük a kkv-knak az uniós támogatást?

2014. 09. 05. 17:00

Szeptember elején írják alá az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodást, ami 2014 és 2020 között mintegy 40 milliárd eurós forrást jelent a hazai fejlesztések megvalósításához. A KKV-k komoly változásokra számíthatnak: lejárhat a vissza nem térítendő támogatások időszaka.

Szeptember elején írhatják alá az EU és Magyarország közötti partnerségi megállapodást, ami a hazánkba érkező uniós támogatások főbb keretösszegeit tartalmazza, és meghatározza az európai strukturális és beruházási alapok országos szintű felhasználására vonatkozó stratégiát. Magyarország 21,9 milliárd eurót, azaz mintegy 6,5 ezer milliárd forintnyi összeget kaphat a kohéziós politikai támogatások keretében. Emellett a vidékfejlesztés terén 3,45 milliárd euró, a halászati és tengerügyi ágazatban pedig 39 millió euró támogatásban részesül az ország.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programra a teljes támogatási összeg 30,8 százalékát fordíthatja az ország. A GINOP egyik legfontosabb célkitűzése Magyarország foglalkoztatási rátájának 75 százalékra való emelése, amihez egyrészt új munkahelyeket kell létesíteni, másrészt a munkát vállalni akarók képességeit kell fejleszteni. A program további két fontos célkitűzése az ország innovációs képességeinek és kapacitásainak, valamint a magyar ipari és szolgáltató szektornak a fókuszált fejlesztése. A kormány tervei szerint a támogatandó kkv-k száma meghaladhatja a hatezret és az erre a célra összesen elkölthető forrás várhatóan több mint 460 milliárd forint lesz.

A KKV-k uniós támogatásában azonban komoly változásra is lehet számítani. Megszűnik a teljes vissza nem térítendő támogatási forma, s lesz olyan összegrész, melyet vissza kell fizetni kedvezményes, 2 százalékos kamattal együtt. Kivételt képeznek a kereskedelmi szálláshelyek és a welness-létesítmények, melyek már csak visszatérítendő támogatást kaphatnak.

A konkrét intézkedéseket felvázoló operatív programokat csak a partnerségi megállapodás elfogadását követően lehet jóváhagyni, így az első pályázatok kiírásáig még legalább ősz végéig várni kell. Az első pályázatok nagy eséllyel a piacra jutás, logisztikai beruházások, kutatás-fejlesztési projektek és a technológia-fejlesztés területén fognak megjelenni.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Vállalkozókhitele.hu