Jump to content

Óvatosak a budapesti cégek

2014. 09. 19. 19:50

Enyhén emelkedett a fejlesztésben gondolkodó hazai nagyvállalatok aránya, jelenleg a cégek harmada számol beruházásainak bővülésével. A technológiai jellegű fejlesztések népszerűek, míg földrajzilag egyértelműen a nyugat-magyarországi társaságok a legaktívabbak – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési indexéből.

A felmérés szerint a nagyvállalatok beruházási hajlandósága kismértékben, 31 százalékról 33 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a többség (60 százalék) ismételten nem tervez változtatást a beruházások értékében, így nem várható ugrásszerű bővülés ezen a területen.

„A cégek legnagyobb arányban technológiafejlesztésben gondolkodnak (29 százalék). Ezt követi a kapacitásbővítés (18 százalék) és az értékesítés fejlesztése (8 százalék)" – részletezte Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

A legnagyobb fejlesztési kedv egyértelműen a nyugat-magyarországi cégeknél figyelhető meg, náluk 37 százalékról 44 százalékra ugrott a nagyobb beruházási értékkel számolók aránya. A keleti régióban szintén emelkedést mértek: 7 százalékponttal 39 százalékra emelkedett ez az arány.

A fővárosban 28 százalékról 26 százalékra csökkent a növekvő beruházással tervező cégek aránya.

A vállalati hitelezés nagyarányú élénkülése egyelőre még várat magára. „A megkérdezettek szerint a fejlesztések finanszírozását elsősorban belső forrásból oldanák meg, de a hosszú lejáratú hitel és a lízing iránt enyhén növekvő keresletet prognosztizál a vállalati szektor. Előbbivel a cégek 9 százaléka, utóbbit 7 százalék tervez a következő egy év során.

„Emellett a várhatóan szeptember második felében megjelenő uniós pályázatok is fontos forrást jelenthetnek, mivel előre láthatóan az első kiírások témája éppen az eszközbeszerzés és telephelyfejlesztés lesz" – tette hozzá a szakember.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Hir24.hu