Jump to content

Kamarai tagdíj: erre számíts, ha nem fizeted

2014. 09. 26. 15:50

Minden vállalkozás, amely a cégbejegyzésben szerepel, kamarai tagdíjat köteles fizetni. Mit kell tenni, hogy a kötelezettségünket teljesítsük, és mi történik, ha ezt mégis elmulasztjuk megtenni?

A fő szabály az, hogy egy vállalkozás elindulása után, pontosabban azután, hogy a cég vagy az egyéni vállalkozó neve bekerült a cégjegyzékbe, öt munkanap áll a rendelkezésünkre, hogy a székhely szerint illetékes kamaránál is bejelentsük azt. Ezt egy megfelelő űrlap kitöltésével és az 5 ezer forintos díj megfizetése után tudjuk megtenni.

Ezután minden év március 31-ig be kell fizetnünk 5 ezer forintot a kamarának – banki átutalással, személyes pénztári befizetéssel vagy csekk segítségével egyaránt. Bár a tagdíj befizetése kötelező, sok cég még mindig nem fizette meg azt: a NAV adatai szerint idén június végén még 68,4 millió forint elmaradt kamarai hozzájárulás behajtására 6349 behajtási eljárás volt folyamatban.

Ha elmulasztjuk befizetni a kamarai hozzájárulást, számítanunk kell arra, hogy erre azonnal felhívják a figyelmünket. Ha egy cég vagy egyéni vállalkozó nem fizette be az adott évben az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulást, a kamara levélben figyelmezteti erre őt, és kéri, hogy 5 munkanapon belül pótolja az elmaradását.

Ha ez ezután sem történik meg, a kamara és a Nemzeti Adó és Vámhivatal hajtja be azt. Mivel a be nem fizetett hozzájárulás köztartozásnak minősül, így a NAV jogosult ennek behajtására. Ennek során a NAV inkasszót bocsát ki az adós vállalkozó vagy cég bankszámlájára. Ekkor 5 ezer forint összegű végrehajtási költségátalányt számítanak fel, és ha szükséges, az eljárás további költségeit is levonják.

Hogy a kellemetlenségeket és pluszkiadásokat elkerüld, figyelj arra, hogy időben regisztrálj, és a tagíjat minden évben időben befizesd. Sok további bonyodalomtól kímélheted meg magad.

Sikerescég.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos