Jump to content

Borúsabbak a kkv-k kilátásai

2014. 10. 16. 19:08

A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásai tovább mérséklődtek, átlagosan 5,3%-os árbevétel és 3,5%-os eredménynövekedést feltételeznek. Az ismételt csökkenés ellenére ezek az értékek továbbra is felülmúlják az elmúlt pár évre jellemző várakozásokat. Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások, míg a szektorok közül egyedül a szolgáltató cégek várnak átlag feletti növekedést – derül a ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

A K&H 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezte meg arról, hogyan látják a következő egy évben cégük árbevételének és eredményének alakulását. A K&H kkv bizalmi index legfrissebb eredménye szerint a vállalkozások jövőjét befolyásoló egyik meghatározó tényező, a vállalkozások pénzügyeivel kapcsolatos várakozások kissé pesszimista képet mutatnak. Az árbevétel és eredményvárakozások immár fél éve csökkennek.

Ennek ellenére ezek az értékek még mindig meghaladják az elmúlt pár évre jellemző pénzügyi várakozásokat. „A vállalkozások a második negyedévhez képest 1 százalékponttal kisebb, átlagosan 5,3%-os árbevétel növekedésre számítanak. Ennek oka, hogy a kkv-k közel kétharmada (64%) 0-6% közötti árbevétel növekedést valószínűsít, míg az ennél nagyobb, 6% feletti árbevétel növekedéssel számoló cégek aránya 36%-ról 26%-ra esett vissza. Árbevételének csökkenését minden tizedik vállalkozás feltételezi a következő egy évben" – tájékoztatott Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai egyaránt mérséklődtek, de a várt értékek jelentősen eltérőek. Jelenleg a mikrovállalkozások a legbizakodóbbak, egyedül ők valószínűsítenek átlag feletti, 5,8%-os árbevétel növekedést. A kis- és középvállalkozások árbevétel várakozásai viszont nagymértékben romlottak. Előbbiek 4,9%, míg utóbbiak mindössze 3,7%-os emelkedéssel számolnak a következő egy évben. A különböző ágazatok közül egyedül a szolgáltató szektor várakozásai nőttek, ők jóval az átlagot meghaladó, 6,2%-os árbevétel növekedést prognosztizálnak.

A profitkilátásokat tekintve is visszafogottabbak lettek a cégek, az átlagos elvárás 3,5%-os eredménynövekedés, ami 0,3 százalékponttal marad el a második negyedévhez képest. A következő egy év eredményét tekintve továbbra is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 3,7%-os profitnövekedéssel számolnak. A kisvállalkozások nem sokkal lemaradva 3,3%-os, míg a középvállalkozások csupán 2,6%-os bővülést valószínűsítenek. Az ágazatok közül ez esetben is egyedül a szolgáltató szektor vár átlag feletti, 3,8%-os eredménynövekedést, míg a kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági cégek egyaránt 3,2%-os profitnövekedést feltételeznek.


Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu