Jump to content

Keresettek a kisteherautók

2014. 12. 04. 18:00

Ez év január eleje és november vége között 81 744 új jármű talált gazdára a magyarországi járműpiacon, ami 21,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Magyar Lízingszövetség legfrissebb adataiból, amelyek a Datahouse statisztikáin alapulnak.

A lízingszövetség közleménye szerint a novemberi eladások valamivel elmaradnak egy átlagos hónaptól: 8072 járművet adtak el a kereskedők, ami 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A közlemény szerint Jenei Viktor, a Magyar Lízingszövetség november végén megválasztott új elnöke úgy értékelte a folyamatokat, hogy továbbra is a személyautók és a kisteherautók értékesítése húzza a járműpiacot.

Kiemelte: "több mint 61 ezer személyautó talált gazdára az év első tizenegy hónapjában, ami 20 százalékos emelkedést jelent. A növekedés mértékét tekintve ennél is látványosabban szerepeltek a kisteherautók, közel 14 ezer darab kelt el belőlük, ez pedig 41 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest."

Ismertette: a nagyteherautók esetében 2,3 százalékkal, a buszoknál pedig 2,7 százalékkal nőttek az eladások, november végéig összesen 4253 nagyteherautó és 344 busz került a forgalomba, a motorkerékpárok eladása ezzel párhuzamosan 2,3 százalékkal 1797 darabra csökkent.

Jenei Viktor szerint a lízingcégek fontos szerepet játszanak a járműpiaci bővülésben. Egyfelől a jegybank növekedési hitelprogramja keretében sok vállalkozás szerzett be új járművet. Emellett a flottafinanszírozás húzza előre a személyautók piacát, amelyen egyre több magánszemély jelenik meg vásárlóként - mutatott rá.

A Magyar Lízingszövetség elnöke a jövőről szólva kiemelte: a látványos járműpiaci bővülés a tartós növekedést tervező lízingpiacon is érződik. Jenei Viktor jelezte azonban, hogy jövőre is növekedés várható, ám az idei ütem nem biztos, hogy tartható lesz.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI