Jump to content

555 ezer cég fizetett kamarai hozzájárulást

2015. 01. 13. 13:19

Tavalyelőtt 595 ezer, tavaly pedig 555 ezer vállalkozás fizette ki az évi ötezer forint kamarai hozzájárulást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) legfrissebb adatai szerint.

A 2012-ben bevezetett kötelező regisztráció óta évente kötelező díjat önkéntes kamarai tagok esetén a tagdíjból vonják le, az újonnan alakuló egyéni és társas vállalkozások pedig bejegyzésüket követő 5 napon belül megfizetni a székhely szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamaránál. A hozzájárulásból a kamarák a többi között szakmai eseményeket, partnerközvetítést, gazdasági adatgyűjtést, pályázatfigyelést végeznek és a hitelhez jutási lehetőségekről tájékoztatják a vállalkozásokat.

- Becsléseink szerint mintegy 600 ezer valóban működő cég lehet Magyarországon az élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalkozásokat nem számítva, ezért az 555 ezer befizető jó eredménynek számít – mondta lapunknak Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára. Hozzátette azonban: ami a hozzájárulásokat illeti, még a 2012-es év sincs lezárva, ráadásul aki például 2014-ben fizette be a 2013-as hozzájárulást is, azt a rendszer a tavalyelőtti statisztikához számította, így az adatok folyamatosan változnak. Annál is inkább, hiszen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által 2014-ben kezdeményezett több tízezer behajtás egy része jelenleg is zajlik. A területi kamarák komoly nyomozati tevékenységet folytatnak, hogy mely cégek körében érdemes egyáltalán elindítani az eljárást, hiszen annak díja a NAV-nál 5 ezer forint. Ez nem indokolt, ha alvó – például átmenetileg szüneteltetett egyéni vállalkozásról – van szó, és teljesen fölösleges, ha gyakorlatilag csak a cégjegyzékben szereplő, de nem működő vállalkozásokról van szó – tette hozzá Dunai Péter.

A befizetett hozzájárulás 90 százalékát a területi kamarák kapják, a fennmaradó összeg pedig az MKIK-hoz kerül a regisztrációs rendszer működtetésére és a térítésmentes szolgáltatások fejlesztésére, üzemeltetésére. Januártól egyébként a kamarai rendezvényeken való ingyenes részvételi lehetőségek, hírlevelek mellett a legtöbb megyei szervezetnél immár az innovációs és közbeszerzési tanácsadás is ingyenesen elérhető. Az online pénztárgépekkel, az e-építési naplóval, az ekáer rendszerrel és az e-útdíjjal kapcsolatos vállalati tájékoztatás is folyamatos.

Sikerescég.hu/VG.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos