Jump to content

Tovább estek a fogyasztói árak

2015. 01. 14. 19:27

A fogyasztói árak 2014-ben átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek, decemberben 0,9 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest. Novemberhez viszonyítva 0,7 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Utoljára 1968-ban volt ilyen nagy mértékű a fogyasztói árak éves csökkenése, ekkor mínusz 0,3 százalékot tett ki éves összehasonlításban - mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője. Hozzátette: a decemberi csökkenésért egyértelműen két tétel felelős, a háztartási energia árának csökkenése és az elmúlt időszaki szokatlan árcsökkenési hullám a járműüzemanyagoknál. Az alacsony havi inflációhoz az élelmiszerek árának csökkenése is hozzájárult, a karácsony előtti időszakra jellemző akciók miatt.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint nem volt meglepetés a decemberi inflációs adat. Szerinte az idei év kérdése, hogy mikor és milyen szinten áll meg az olajár meredek zuhanása, illetve mennyire lesz tartós ez az alacsony szint - hívta fel a figyelmet.

Az elemző szerint még hónapokig maradhat a defláció, 2015-ben nem fog teljesülni a magyar jegybank inflációs célja, így a tavaly decemberi adat fényében 0,4 százalékra módosították az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzést.

Emlékeztetett: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) decemberi inflációs jelentésében úgy fogalmaz, hogy az olajáresés, illetve az eurózónában elmaradó gazdasági fellendülés "a monetáris kondíciók lazításának irányába mutat". Ezért az elemző úgy véli, hogy a márciusi friss inflációs előrejelzést követően az MNB változtatni fog a kommunikációján, hogy előkészítsen egy újabb kamatcsökkentési ciklust.

Londoni elemzők emellett azt várják, hogy éves átlagban is negatív maradhat az infláció Magyarországon.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos