Jump to content

Százezreket spórolhatnak a legkisebb cégek

2015. 05. 26. 18:56

Az egyszemélyes, vagy magánszemélyekből álló kisvállalkozások jelentős összegeket spórolhatnak meg az adófizetésnél, ha a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) hatálya alá jelentkeznek be. Emellett nagyságrendekkel kevesebb papírmunkával is jár a könyvek vezetése – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egy olyan kedvező adózási módot jelent, amely a vállalkozások meghatározott köre számára – összehasonlítva a „hagyományos" adózási formákkal – lényegesen alacsonyabb mértékű közteherfizetéssel és kevesebb adminisztrációs teherrel jár – írja az adóhivatal az adózási formáról szóló rövid összefoglalójában.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) értelmében a kata alanyaivá válhatnak az egyéni vállalkozók, az egyéni cégek, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaságok és a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaságok.

A katát választó kisadózóknak nem kell megfizetniük:

- a személyi jövedelemadót
- a társasági adót,
- az egyéni járulékokat
- a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást,
- a bérek után fizetendő közterheket (a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást).

A kata alanyának ezek helyett mindössze a tételes adót kell megfizetnie. Ennek összege főállású kisadózó esetén havonta 50 000 forint (magasabb összegű tételes adó megfizetésének választása esetén havonta 75 000 forint), főállásúnak nem minősülő kisadózó esetén pedig havonta 25 000 forint.

A kata egyik legnagyobb előnye, hogy a kisadózó vállalkozásnak a tagokkal, illetve a részükre teljesített kifizetésekkel összefüggő közterhek helyett jelentősen alacsonyabb mértékű tételes adót kell fizetni. A törvény ezzel azt kívánja elősegíteni, hogy azokat az egyéni vállalkozókat, néhány taggal rendelkező betéti társaságokat és közkereseti társaságokat, amelyek általában 6 millió forint alatti bevételt érnek el, és nem alkalmaznak munkavállalókat, alacsonyabb összegű adófizetési kötelezettség terhelje.

Az adózókat terhelő adókötelezettségek szempontjából fontos könnyítés az is, hogy a kisadózó vállalkozásnak – feltéve, hogy nem rendelkezik alkalmazottakkal – nem kell bevallást benyújtani sem havonta, sem az év végén, az adóévben általa elért bevételről elegendő nyilatkozatot tenni az állami adóhatóság felé az adóévet követő év február 25. napjáig (ha 40 százalékos mértékű adó fizetésére kötelezett, akkor erről évente – a nyilatkozattal együtt benyújtható – bevallást kell készíteni).

Az adminisztrációs terhek csökkentését szolgálja az is, hogy a kisadózó vállalkozásra nem terjed ki a számviteli törvény hatálya, így a kata-alanyának mindössze bevételi nyilvántartást kell vezetnie, illetőleg elegendő az is, ha a kisadózó vállalkozás az általa kiállított nyugtákat, számlákat teljes körűen megőrzi.

Sikerescég.hu/Profit7.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos