Jump to content

Az automatákat is bekötik a NAV-hoz

2015. 10. 30. 10:13

A tervek szerint júliustól az élelmiszer-automatákat is át kell alakítani, hogy képesek legyenek folyamatosan adatokat küldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Az újabb költség miatt várhatóan többet kell majd fizetni a gépi kávéért.

Amit a fodrászok egyelőre megúsztak, az tehát utolérte az automaták üzemeltetőit. Már az online pénztárgépek bevezetésének tervezési szakaszában szóba került, hogy a kiskereskedők után a szolgáltató szektor üzletei és az automaták is be legyenek kapcsolva a rendszerbe.

Az adózás rendjéről szóló törvény módosításához a napokban olyan indítványt nyújtott be a gazdasági bizottság, amelyből kiderül, az automaták forgalmát már jövő nyártól valós időben fogja látni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A tervek szerint júliustól élne az új rendszer. A gépekbe úgynevezett automatafelügyeleti egységeket kellene szerelni, ez biztosítja a NAV szerverei és az automaták közötti kommunikációt. Az üzemeltetőknek szerződést kell majd kötniük egy felügyeleti szolgáltatóval, amelynek a gép és az automatikus felügyeleti egység integritását kell majd szavatolnia. A szolgáltatás hatósági áras lesz, a részletekről pedig egy kormányrendelet határoz majd.

A nagy kérdés az ágazat szereplői számára az, hogy mennyit kell majd fizetniük a felügyeleti egységért, valamint az online adatkapcsolatért. Az ágazati szövetségnek korábban a NAV megígérte, hogy a költségek fedezésére adókönnyítést kapnak. A hivatalnál bejelentett 31,5 ezer gép azt is mutatja, hogy még mindig több ezer automata üzemeltetője nem regisztráltatta a gépét.

Az ágazat vállalkozóinak már korábban is mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk: idén áprilisig kellett regisztráltatni gépeiket darabonként 30 ezer forintért. Ez tehát az államnak már eddig is egymilliárd forintot hozott.

Ha az automaták üzemeltetői nem tennének eleget a jogszabályi kötelezettségüknek, az magánszemélyek esetében 500 ezer forint, cégek esetében pedig egymillió forint bírság kiszabását vonhatja maga után.

Sikerescég.hu/Profit7.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos