Jump to content

Az NHP húzta a lízingpiacot

2016. 02. 15. 09:44

Közel 16 százalékkal növekedett tavaly a magyar lízingpiac, amiben jelentős szerep jutott az MNB növekedési hitelprogramjának is. Idén visszafogottabb bővülés jöhet.

Számottevő mértékben, 15,9 százalékkal bővült a magyar lízingpiac 2015-ben: a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a finanszírozott összeg 524 milliárd forintot ért el, szemben az egy évvel korábbi 452 milliárddal. A szerződések száma 13 százalékkal 82,2 ezerre emelkedett, vagyis kissé emelkedett az egy szerződésre jutó átlagos finanszírozott összeg is. A növekedésben nagy szerep jutott a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának (NHP): az új szerződések 26 százalékát ennek keretében kötötték.

Az egyes üzletágakban változatos a kép. A személyautók, kishaszonjárművek és motorkerékpárok finanszírozásánál például 32,2 százalékos növekedést értek el a piaci szereplők, és látványos, 35,4 százalékos bővülés mutatkozott a flottaüzletágban is. Az agrárterületen ugyanakkor csak minimális növekedés volt, a géplízingnél pedig 2,7 százalékos csökkenést regisztráltak.

A piaci szereplők idei évre vonatkozó várakozásai viszont elég visszafogottak. A Budapest Lízing összességében minimális növekedésre számít. A haszongépjármű-szegmensben a tavalyi 18 százalékos bővülés után idén pár százalékos pluszt várnak, elsősorban az uniós felvevőpiacok visszafogottabb teljesítménye miatt. A mezőgazdasági területen leginkább a termés befolyásolja a beruházásokat: miután 2014 rekordév volt, és 2015 is jónak számított, idén nem valószínű kiugró beruházási igény. Az egyéb gépeknél van növekedési potenciál, ám ez nagyban függ az uniós pályázatoktól.

A Merkantil Bank enyhe csökkenést, esetleg stagnálást vár a termelőeszköz-finanszírozásban. Az elmúlt két évben az NHP miatt nagyon sok volt az előrehozott beruházás, így az idei visszaesés egyik legfőbb oka ezek csökkenése lehet az NHP kivezetése is mellett. A termelőeszköz-finanszírozáson belül a tehergépjármű- és buszpiac mutathat némi növekedést az NHP új szakaszának eurós finanszírozásának köszönhetően, illetve a közösségi közlekedésben várható autóbuszcserék miatt. Az agrárgépeknél viszont az előrehozott beruházások nyomán csökkenő gépeladás és finanszírozási volumen várható. A személygépjárművek finanszírozási volumene évek óta nő, idén is bővülést várnak a Merkantilnál. A kishaszongépjármű-eladásokat az év első felében támogatja még az NHP harmadik szakasza, de a rendelkezésre álló keretösszeg valószínűleg augusztusra elfogy.

Hasonló várakozásokat fogalmaztak meg a CIB Lízingnél is. A szolgáltató a mezőgazdasági gépek finanszírozásában a tavalyi 50 százalékos, saját volumennövekedést követően idén stagnálásra számít az NHP kivezetése miatt. A CIB Lízing szerint enyhe csökkenés jellemezheti a teherautó-finanaszírozási területet, de az uniós pályázatok az év második felében fellendíthetik az egyéb gép- és berendezésfinanszírozást.

(Forrás: Sikerescég.hu/Világgazdaság Fotó: FreeDigitalPhotos)