Jump to content

Elindul a kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatás

2016. 08. 24. 15:50


A Magyar Nemzeti Bank és a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. a közeljövőben elindítja a kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatását, a bankok ennek segítségével információt kaphatnak arról, hogy a kis cégek mennyire képesek fizetni hiteltartozásukat - mondta Banai Ádám, az MNB főosztályvezetője.

Nagy Viktor, a BISZ elnök-vezérigazgatója elmondta: a szolgáltatás segíti a banki kockázatkezelést, és ezzel támogatja a vállalati hitelezést.

A hitelkockázati modellt a beérkező újabb adatok és tapasztalatok felhasználásával a Magyar Nemzeti Bank minden évben frissíti, emellett a BISZ Zrt. további fejlesztéseket tervez a felhasználás egyszerűsítése, javítása érdekében.

Az adatbázisra építve a Magyar Nemzeti Bank a mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelkockázatának becslésére alkalmas modelleket készített. Segítségükkel bizonyos vállalati jellemző adatsorok, így elsősorban mérleg- és eredménykimutatás adatainak ismeretében felmérhetik, becsülhetik a mikro-, kis- és középvállalatok törlesztési kockázatait. Az új információs adatbázis révén azok a pénzintézetek, amelyek a hitelkockázat méréséhez már rendelkeznek hasonló modellel, ellenőrizhetik, illetve kiegészíthetik saját értékelésüket, illetve elemzésüket. Az új szolgáltatástól, a többletinformációktól az MNB a hitelezési kockázatok csökkentését várja, különösen azon intézményeknél, amelyek erőforrása szűkös ahhoz, hogy felmérjék a tényleges kockázatokat. A megalapozott hitelezési döntések pedig hozzájárulhatnak az aktívabb hitelezéshez.

A szolgáltatást - a khr-keretrendszerén keresztül - 2016 végéig minden szerződött partner díjmentesen használhatja, jövő év elejétől pedig lekérdezésenként 99 forintot kell fizetniük az igénybevevő pénzügyi intézményeknek.

(Forrás: MTI / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)