Jump to content

Nem lesz jelentős béremelés a kkv cégvezetők szerint

2017. 01. 11. 11:59



Az előző negyedévhez képest kissé emelkedett a Policy Agenda kkv konjunktúraindex értéke. Az elmúlt negyedévi kutatásban vizsgálták a minimálbér emelés várható hatásait is. A kkv cégvezetők szerint nem lesz jelentős béremelés - áll a jelentésében.

Mit hoz a jelentős minimálbér-emelés?

A kutatóintézet, friss felmérésében külön vizsgálta, hogy milyen várakozásai vannak a cégvezetőknek a minimálbér-emeléssel összefüggésben. Arra a kérdésre, hogy mekkora problémát okoz a kötelező legkisebb bér emelése, 40 százalékuk számára egyáltalán nem okoz az problémát. Egy 1-5-ig (1-egyáltalán nem probléma, 5-jelentős probléma) terjedő skálán nézve a válaszokat, 2,6-os átlagértéket kapunk, amely nem meggyőzően optimista vélekedés.

Ugyanakkor már pesszimistább a közhangulat, ha a vetélytársak helyzetét kérdezzük. A válaszadók 43 százaléka ugyanis arra számít, hogy lesz olyan vállalkozás abban az ágazatban, ahol a cége működik, amely a béremelések miatt megszűnik.

A Policy Agenda megkérdezte azt is, hogy mekkora béremelésre számítanak a cégvezetők az ágazatukban. A válaszok nagyon visszafogottak voltak, hiszen csupán 11  százalékuk szerint lesz 10 százalék feletti a növekedés. Ezzel szemben a relatív többség minimális emelkedésre számít, sőt a válaszadók negyede nem is gondolja azt, hogy vállalkozásaik körében érezhetően emelkedhetnének az idei évben a bérek.

(Forrás: sikeresceg.hu, privatbankar.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)