Jump to content

Holnap után már lehet fizetni az új 2 ezer és 5 ezer forintossal

2017. 02. 27. 18:50


A bankjegy megújítási program keretében kibocsátott új 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek 2017. március 1-jén kerülnek készpénzforgalomba, széleskörű elterjedésük néhány hónapon belül várható - mondta Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

A jelenleg forgalomban lévő, 2016 előtt kibocsátott régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket 2017. július 31-ig lehet a kiskereskedelmi forgalomban felhasználni, ezt követően az MNB bevonja azokat, 2017. augusztus 1-jétől már csak új címletekkel lehet fizetni.
 
A régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket három évig a hitelintézeti és postafiókokban becserélik, 2037. július 31-éig pedig a jegybankban átválthatók díjmentesen.

Az új bankjegyek is iparművészeti alkotások, azokon is megtalálhatók a történelmi szereplők, ugyanakkor a fejlődést tükröző új biztonsági jegyeket is tartalmaznak, tekintettel vannak a pénzszámláló gépek követelményeire. Az új bankjegyeken a biztonsági elemek jó része tapintással, mozgatással is érzékelhető, átnézetben a vízjelkép jól látható.



Pataki Tibor, a MNB készpénz-logisztikai igazgatóság vezetője szerint a meghatározott idő elegendő lesz a cserére. Megjegyezte, hogy a 2 ezer és az 5 ezer forintosok adják a forgalomban lévő összes hazai bankjegy 11,2 százalékát.

Kérdésre válaszolva az MNB alelnöke elmondta, hogy az új bankjegyek előállítási költsége megegyezik a régiekével.

Az ezresből az új verziót már idén nyáron bemutatják, de a forgalomban majd csak jövőre lehet velük találkozni. Pontos időpont még nincs, ezt később közli majd a jegybank.

Az új 500 forintos bemutatójára még nincs pontos időpont, csak annyi tűnik biztosnak, hogy ebből is jövőre kerül piacra az új verzió.

Holt tart a tíz- és húszezresek leváltása?

A magyarországi bankjegycsere program keretében a húszezresek leváltása már folyamatban van, a régiekkel pedig december végéig lehet mindenhol fizetni. Utána a kétezresekre és ötezresekre vonatkozó 3-20 éves forgatókönyv vonatkozik majd a régi húszezresekre is: 2020. december végéig a posták és a bankfiókok cserélik újra, 2037. december 31-ig pedig az MNB-ben lehet kérni értük új bankjegyet. A tízezreseknél még nincs megszabott időpont arra, hogy meddig lehet velük fizetni.

(Forrás: penzugyguru.hu; MNB; mti.hu; kép: MNB)