Jump to content

Brüsszel új tervezete jelentősen csökkentené a jelentési kötelezettség értékhatárát

2017. 04. 18. 17:14

Az egy éve beterjesztett "EU számviteli irányelv" tervezet értelmében országonként szigorúbb beszámolási kötelezettségeket írnának elő az olyan, EU-ban működő multinacionális vállalatok számára, amelyeknek konszolidált éves árbevétele meghaladja a 750 millió eurót.

"Az irányelv alapján az ezen küszöbértéket meghaladó vállalatok kötelesek évente részletes információkat közzétenni például a nyereségükről, az adózásukról, a munkavállalói létszámukról illetve a nettó árbevételükről külön-külön minden olyan EU tagállamban, ahol tevékenységet folytatnak. E jogszabály immár a hazai jogban is megjelent, 2017. júniusától Magyarországon is jelentésre kötelezettek az érintett cégek" - hívta fel a figyelmet Hegedüs Sándor, az RSM Hungary adópartnere legfrissebb összefoglalójában.

Az EP Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának új tervezete jelentős mértékben, 750 millió EUR-ról mindössze 40 millió EUR-ra csökkentené a multinacionális vállalatokra vonatkozó beszámolási küszöbértéket. Mindez jelentősen kiterjesztené az érintett cégek körét.

A tervezett módosítás alapján az alábbi vállalatok lennének kötelesek országonkénti beszámolót készíteni:

  • Azok az EU-ban székhellyel rendelkező vállalatcsoportok, amely az alábbi feltételekből legalább kettőt teljesítenek; konszolidált nettó árbevételük meghaladja a 40 millió eurót, bruttó mérlegfőösszegük a 20 millió eurót, vagy munkavállalóik száma a 250 főt.
  • Azok az EU-n kívüli székhelyű anyavállalat által irányított, az EU-ban bejegyzett leányvállalatok, amelyeknek konszolidált nettó árbevétele meghaladja a 40 millió eurót.
(Forrás: sikeresceg.hu; hvg.hu; kép: FreePhotosDigital.net)