Jump to content

45 kkv kapott 5 milliárd forint fejlesztési támogatást

2017. 09. 20. 12:50

Versenyképességének javítására és kutatás-fejlesztésre 4,5 milliárd forint kutatás-fejlesztési támogatást nyert el 15 pest megyei kis- és középvállalkozás (kkv), további fél milliárd forintot nyert 30 vállalkozás, versenyképességének javítására, illetve egy pest megyei intézmény bölcsődei fejlesztésre a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) négy pályázata keretében. A támogatásokkal együtt a beruházások összértéke meghaladja a 8,1 milliárd forintot – adott tájékoztatást Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára. 

A tájékoztatás szerint az elnyert támogatásból 3,2 milliárd forintot kapott 12 vállalkozás a vállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) tevékenységét támogató felhívás keretében, amelyek vállalták, hogy 78 új kutatót vesznek fel, és azt, hogy a K+F+I árbevételük együttesen meghaladja a 6,8 milliárd forintot a fejlesztések hatására. A beruházásuk összértéke 5,4 milliárd forint, amely egy újabb lépés, hogy Magyarország kutatás-fejlesztési központtá válhasson – hangsúlyozta az államtitkár. A támogatás fordítható jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, továbbá ezek prototípusainak kifejlesztését eredményező hazai kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekre – ismertette.

A Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések felhívás keretében 3 vállalkozás nyert el 1,3 milliárd forint támogatást, amelyek vállalták a kutatóintézetekkel való együttműködést üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények elérése és társadalmi jelentőségű problémák megoldása érdekében. A beruházások összértéke 1,7 milliárd forint, a nyertesek a támogatásból alapkutatást, ipari kutatást és kísérleti fejlesztést végezhetnek. A fejlesztések eredményeként 24 új kutatót alkalmaznak – ismertette az államtitkár.

Közölte: kapacitásbővítő beruházásainak támogatására 485 millió forintot nyert 30 vállalkozás, beruházásaik teljes értéke meghaladja az 1 milliárd forintot. A nyertesek vállalták az együttesen 4,2 milliárd forint éves nettó árbevétel-növekedést, és 732 munkavállaló alkalmazását a fenntartási időszak végéig. A támogatásból a vállalkozások eszközöket, gépeket vásárolhatnak, de lehetőség nyílik fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására is, a feldolgozóiparhoz kapcsolódó exporttevékenységük növelése érdekében.

Egy pest megyei intézmény nyert el bölcsődei fejlesztésre 177 millió forintot, amely vállalta 48 bölcsődei férőhely létrehozását, javítva ezzel a kisgyermekes szülők munkába állásának lehetőségét, a gyermekek számára a lehető legjobb körülmények megteremtése érdekében. A kormány célja ezen fejlesztésekkel, hogy a lehető legközelebb biztosítson bölcsődei és óvodai elhelyezést a dolgozni szándékozó kisgyermekes szülőknek, és a fejlesztések a helyi igényekhez igazodjanak – emelte ki Rákossy Balázs.

(Forrás: mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)