Jump to content

Egyetemi kutatásból hasznos szoftver

2014. 09. 24. 08:42

A világon az elsők között készített bigdata-szoftvert egy, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szárnyai alatt fejlődő startup cég. A Radoop igazi magyar sikersztori: hat informatikus mérnök kifejlesztett egy olyan szoftvert, amelyet számos vállalkozás hasznosíthat a világ bármely részén.

Az egyetem egyik kutatási projektje kapcsán merült fel az igény egy olyan szoftverre, amellyel egy könnyen átlátható felületen rengeteg adatot lehet elemezni. Ez olyannyira jól sikerült, hogy a fejlesztők meglátták benne a lehetőséget, és úgy látták, ennek a piacon is helye van. Ennek eredményeként 2011-ben a hat mérnök megalapította a Radoop Kft-t, hogy piacra dobják a prediktív analitikai bigdata-szoftvert. A prediktív adatelemzés lényege, hogy a program segítségével a jelenlegi adatokból következtetést vonhatnak le a jövőre – ebben segít a szoftver.

A csapat már a kezdetektől arra törekedett, hogy mind a tudományos világhoz, mind a piachoz közel álljon, így nemcsak a kutatási eredmények, hanem a piaci körülmények és a szoftver fogadtatása is fontos volt a számukra. Mivel a marketinghez és az üzletfejlesztéshez egyik alapító sem értett, minden ezzel kapcsolatos feladatot a saját kárukon kellett megtanulniuk. A szoftver elkészítése után jó néhány hónap eltelt, mire felkereste őket a Prezi, és az első megrendelő után követték az újabbak is. A szoftvert is módosították időközben, és egyre nagyobb ügyfelekkel dolgoztak együtt.

A Radoop Kft nemrég házasságra lépett a RapidMiner céggel, amellyel az elmúlt években számtalanszor együttműködött már. Az üzlet eredményeként ezentúl a kereskedelmi értékesítő cég végzi a termék eladását külföldön, leginkább az Egyesült Államokban. Az együttműködésnek köszönhetően jelentős ügyfeleket nyerhet a magyar startup cég.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu