Jump to content

Gazdálkodó lett Szécsi Zoltán

2016. 11. 03. 18:01


40 hektár szántót és 3-4 hektár elvadult és elhanyagoltabb, befásodott, gyepes területet örökölt nagyszüleitől a háromszoros olimpiai bajnok vizilabdázó Szécsi Zoltán. Mivel sem ő, sem a felesége nem értett a földműveléshez, úgy döntöttek, hogy eladják.

Aztán a birtokon tett őszi séta hatására megváltoztatták döntésüket: őzikék, fácánok, mezei nyulak és vaddisznók szegődtek ideiglenes társaiknak a terepszemle alkalmával, beszippantotta őket a táj, megérintette mindkettőjüket a természet.

"Addig egy több ezer hektáron gazdálkodó vállalkozás bérelte földjeinket, és mostohán bántak azzal. Mikor hozzám került, leromlott talajok fogadtak, amiket rendbe kell tenni. Ismereteim alapján a baktériumtrágyában kezdtem gondolkodni, első körben nem is feltétlenül a hozamnövelés, hanem a talajjavítás miatt." - mesélte a gazdának „felcsapott” bajnok.

A házaspár időközben elvégzett egy aranykalászos gazdaképzőt, de az igazi segítséget Pista bácsi jelentette. Az idős kömlői gazdálkodó megismerkedésük óta is fontos része Szécsi Zoltán gazdaságának, hiszen tanácsai, tapasztalatai kincset érnek.

Az egyéni vállalkozóként és egy mezőgazdasági cég vezetőjeként is dolgozó Szécsi Zoltán ma már 150 hektáros terület mindennapjaiért „felel”. E terület mintegy 110 hektáros része szántó, 25-30 hektár pedig legelő. Utóbbiból következik, hogy állattenyésztéssel is foglalkoznak, a vízilabdázó ugyanis megfogadta egy tapasztalt gazda tanácsát, miszerint: a terményt a bőrbe töltve legjobb eladni.

(Forrás: sikeresceg.hu; sokszinuvidek.24.hu; kép: Facebook/Új Mezőgazdasági Magazin)