Jump to content

Mit várhatunk a mai multifunkcionális nyomtatóktól?

2017. 02. 20. 13:22

Legyen gyors, megbízható, környezetbarát és költséghatékony. Ezek a legfontosabb tulajdonságok, amikkel rendelkeznie kell egy mai multifunkcionális nyomtatónak, de talán még ennél is fontosabb, hogy megfelelő biztonság mellett kezelje a dokumentumainkat.

Legyen szó akár egy kis cégről, akár egy nagyvállalatról, ha hatékonyak szeretnénk lenni a multifunkcionális nyomtatók beszerzésének ügyében, akkor messze nem elegendő egy szimpla ár, dpi vagy nyomtatott oldal/perc alapú összehasonlítás. Ennél érdemes sokkal alaposabban átgondolni a dolgokat, ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetéseket.

Az első és egyben legfontosabb kérdés, a biztonság. Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy MFP (multifunkcionális printer) egy saját merevlemezzel és memóriával rendelkező egység, amely biztonsági szempontból ugyanúgy kockázatot jelenthet, mint a hálózatunk bármely más szereplője. Ráadásul az egyéni munkaállomásokkal ellentétben, ezekhez egyszerre több felhasználó igyekszik hozzáférni. A Quocirca kimutatása szerint a nagyvállalatok alacsony prioritáson kezelik a nyomtatás biztonságát, annak ellenére, hogy 60 százalékuk már tapasztalt valamilyen nyomtatással kapcsolatos visszaélést. Ez a könnyelműség pedig rendkívül sokba kerülhet, ha érzékeny adatok kiszivárgáshoz vezet.

Szerencsére az elmúlt években komoly lépéseket tettek a gyártók, hogy hardveres és szoftveres oldalról is megtámogassák az MFP-k biztonságát és segítsék a felhasználókat. Erre nagyon jó példát jelentenek a Kyocera multifunkcionális nyomtatói és szoftveres megoldásai.

Az egyik ilyen fontos lépés az adattitkosítás bevezetése volt. Amennyiben érzékeny adatokkal dolgozunk úgy feltétlen olyan MFP-t válasszunk, amelynek merevlemezén titkosítva kerülnek tárolásra a nyomtatásra szánt anyagok. Az adattitkosítás segít megakadályozni, hogy a titkosító kulcs ismerete nélkül bárki visszatudja fejteni az MFP-k merevlemezén tárolt adatokat.

A másik biztonsági szempontból elengedhetetlen feladat a felhasználók azonosítása. A felhasználói azonosítás több szempontból is hasznos. Egyrészt egy plusz ellenőrzési lehetőség, hogy biztosan ne kerüljenek a munkaállomásról véletlen elküldött anyagok kinyomtatásra, másrészt elkerülhetővé teszi, hogy illetéktelenek férjenek hozzá bizalmas dokumentumokhoz.

A jogosultságkezelést legegyszerűbben egy szerver alapú alkalmazás segítségével oldhatjuk meg. A Kyocera megoldása erre a Kyocera Net Manager (KNM), amely nem csak abban segít, hogy hatékony ütemezéssel felgyorsítsa a nyomtatási folyamatokat, de arról is gondoskodik, hogy a dokumentumok kibocsátására csak abban az esetben kerüljön sor, amikor arra külön felhasználói megerősítés is érkezett. Egy ilyen rendszer használata egyaránt fokozza a biztonságot és megkönnyíti a felhasználók életét, miközben segíti az eszközök karbantartását is. A rendszeradminisztrátorok számára átfogó statisztikát, költségkimutatást tesz elérhetővé. Ezeket az adatokat eszközök, projektek vagy akár felhasználók szerinti bontásban is könnyedén áttekinthetjük. Mondani se kell, hogy ez milyen hasznos lehet költséghatékonyság fokozásának szempontjából megközelítve a kérdést. Sokszor már az ellenőrizhetőség puszta ténye a feleslegesen indított nyomtatások számának csökkenéséhez vezet.

A KNM használatával lehetőségünk nyílik biztonságosan nyomtatást indítani a lehető legmodernebb módon, mobileszközökről is, ehhez csupán e-mailt kell küldeni a szervernek. Amennyiben pedig bonyolultabb nyomtatási folyamatokat szeretnénk menedzselni a mobilunkról, úgy az iOS és Android rendszerekkel egyaránt kompatibilis, ingyenesen Kyocera Mobil Print applikációra van szükségünk.

A KNM rendszer és a Kyocera multifunkcionális nyomtatói nem csak biztonság és a költséghatékonyság feltételinek szempontjából ideális választások, de akkor is, ha szívünkön viseljük a környezet védelmét. Egyáltalán nem biztos például, hogy egy újabb A3 képes robosztus gépre van szükségünk, ha a nyomtatásainkhoz elegendő az A4-es lapméret. Ebben az esetben is kínál ideális megoldást a Kyocera a TASKalfa nyomtatócsaládjával. A felhasznált lapok méretén kívül a mennyiségüket is csökkenthetjük. A Kyocera TASKalfa 3252ci sorozat tagjai külön segítenek minket ebben a Blank Page Skip funkcióval, amely jelzi és eltávolítja az üres lapokat szkennelés és nyomtatás közben. Tovább fokozhatjuk a hatékonyságot és csökkenthetjük a környezet terhelését, ha a toner használatra is figyelünk. Ebben nem csak a KNM fentebb említett statisztikája segíthet minket, hanem az is, ha nem pazaroljuk a színes tonereket. Egy Excel táblázatnál például szükségesnek érezhetjük a színes változat kinyomtatását, hogy jól elkülönüljenek az adatok, de könnyen lehet, hogy a Kyocera fejlett monokróm nyomtatási megoldását választva, éppen olyan jól használható megoldást kapunk, miközben spóroltunk a színes tonerrel.

A Kyocera már az 1959-es megalakulása óta maga is fontosnak tartja a gazdaságos és környezetkímélő magatartást. Ennek ékes példája a szabadalmaztatott ECOSYS technológia, amely nem csupán egy technikai újítás, sokkal inkább egy környezetbarát szemléletmód.

Gyors, megbízható, környezetbarát és költséghatékony működés. Ez minden, amit egy mai intelligens multifunkcionális nyomtatórendszertől elvárnánk és ez mind elérhető a Kyocera multifunkcionális nyomtatók és a Kyocera Net Manager együttes használatával.

Most különösen érdemes belevágni a Kyocera eszközök beszerzésébe, mert ha 2017. február 28-ig vásárolunk új Kyocera A3 készüléket, akkor ezen az oldalon megajándékoznak minket egy beágyazott karakterfelismerő opcióval az adott készülékhez. A Karakterfelismerő Készlet (A) 23 nyelvet tartalmazó karakterfelismerő modulja lehetővé teszi, hogy szkenneléskor kereshető PDF fájlokat állítsunk elő. Ez a megoldás nagyban megkönnyíti a nyomtatott dokumentumok archiválását, és későbbi kezelését. Amennyiben más típusú extra lenne megfelelő számunkra, a forgalmazó egyéb opciót is kínál: az ugyancsak 2017. február 28-ig vásárolt KYOCERA A3 készülékek mellé, most még 2 éves kiterjesztett garanciát is ajándékba kaphatunk az egyeletreszol.hu oldalon bejelentkezve, ahol további tájékoztatással és a KYROCERA termékek részletes specifikációjával várnak minket.

(Forrás: szerkesztőség)