Jump to content

Hétmilliárd forintos fejlesztés a Leier Hungária Kft-nél

2017. 07. 29. 09:46

Az osztrák Leier építőipari cégcsoport magyarországi leányvállalata, a Leier Hungária Kft. 7 milliárd forintos beruházást hajt végre hat építőanyag-gyártó üzemében, a 101 új munkahelyet teremtő fejlesztéshez a kormány 1,28 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője elmondta: a beruházás a cég kilenc magyarországi telephelyéből hatot érint, és világszínvonalú technológiai és logisztikai fejlesztéseket eredményez. A Jánossomorján, Mátraderecskén, Hajdúszoboszlón, Devecserben, Pécsett, valamint Győrben található üzemek közül ismertetése szerint a legnagyobb fejlesztés a jánossomorjai üzemben lesz, ahol előregyártott fal- és födémelemeket, valamint egy sor olyan betonelemet gyártanak, amelyeket az építkezésre kiszállítva könnyen be lehet építeni. Ezekkel az elemekkel hatékonyan kiválthatóak a mostanra elavulttá vált lassú és munkaerőigényes helyszíni építési technikák. Az új típusú Leier-építőelemekről folyamatosan képzéseket tartanak a tervezők, a kivitelezők és a diákok számára - tette hozzá.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az ügyvezető hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a jól képzett magyar munkaerő itthon is boldogulni tudna. Ehhez azonban az kell, hogy a gazdasági környezet hosszú távon kiszámítható és támogató legyen. Ennek érdekében azt javasolják, hogy az új lakások jelenlegi, 5 százalékos áfakulcsát 2020-tól még további legalább tíz évre hosszabbítsák meg. Az építőiparban dolgozó közel 300 ezer ember ugyanis nem két-három évre, hanem évtizedekre szeretne előre tervezni. Úgy vélekedett, emellett kívánatos lenne egy állami ellenőrző szervezet, amely akár a magánerős, de főleg az állami beruházásokon a beépített építőanyagok minőségét és megfelelőségét vizsgálná, és a szabályszegéseket szankcionálná. Ennek hiányában ugyanis az építőipari fejlődés könnyen visszafejlődéshez és a szakma degradáláshoz vezethet.

A tájékoztatón részt vett a cégalapító Michael Leier unokája, Matthias Ebner is, aki hangsúlyozta: a cégcsoport nem években, hanem generációkban gondolkodik.

A Leier cégcsoport hét magyarországi betonüzemével és két téglagyárával a magyar szerkezeti építőanyag-gyártás meghatározó szereplője, az elmúlt tíz évben több mint 30 milliárd forintot fordított magyarországi beruházásokra. A Leier Hungária Kft. 2016-ban 25,505 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett 3,879 milliárd forint adózott nyereséget ért el.

A cégcsoport 40 üzemet és telephelyet irányt hét országban - Ausztriában, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és Ukrajnában -, a foglalkoztatottak száma a szezonális csúcsidőszakokban meghaladja a kétezret.

(Forrás: sikeresceg.hu; kormany.hu)