Jump to content

Hogyan válhatsz jó előadóvá?

2014. 07. 01. 09:25

Minden vezető életében eljön időnként az a pillanat, amikor előadást vagy beszédet kell mondania, esetleg interjút készítenek vele. Természetesen ilyen esetekben mindenki a legjobb formáját szeretné hozni. Segítünk, hogy jó előadóvá válhass!

Nézd újra magad!
Néhány szerencsést leszámítva a legtöbben nem szeretjük felvételeken visszanézni magunkat, de elengedhetetlenül fontos, hogy ezt rendszeresen megtegyük. Csakis így láthatjuk a saját hibáinkat és gyengeségeiket, amiket szeretnénk elhagyni vagy legalább csiszolni. Addig mondd újra és újra a beszédedet, és nézd vissza azokat, míg nem sikerül minden hiányosságot, hibát orvosolnod. Fárasztó és gyerekes módszernek tűnhet, de tény, hogy ez a leghatékonyabb módja az önfejlesztésnek.

Szemkontaktus
Ha már sikerült minden nagyobb hibát kijavítani és hiányosságot pótolni, jöhetnek a finomabb részletek. Tornáztasd a szemeidet otthon: 4-6 másodperc alatt írj le a szemeiddel egy "W", majd egy "M" alakot. Ha bemelegítetted a szemeidet, majd a hétköznapi munka és családi élet során is figyelj arra, hogy nézz annak a szemébe, akivel beszélsz! A megfelelő szemkontaktus sokat segít abban, hogy a hallgatóság megértse a beszéd mondanivalóját, és az előadó profizmusát bizonyítja.

Testbeszéd
A másik igen sarkalatos pont a gesztikuláció: ha nem vagy óvatos, a beszédtől teljesen eltérő üzenetet közölhetsz a mozdulataiddal. Légy óvatos, a figyelmes hallgatóság könnyen felismeri az árulkodó jeleket. A jó előadó azonban a gesztikulációt is a saját javára fordítja, megtanulja, és gyakorolja azokat a mozdulatokat, amelyek a profizmusát és hozzáértését erősítik.

Tanulj másoktól!
Apropó profi előadók! Sosem szégyen másoktól tanulni. A legjobb szakemberek, mérnökök, orvosok, kutatók is tájékozódnak munkatársaik eredményeiről - miért ne tennéd te is ezt az előadói képességek terén?

Készülj kevésbé fontos alkalmakon!
Keresd az olyan, kisebb horderejű alkalmakat, amikor kevesebb néző előtt szólalhatsz meg. A gyakorlás legjobb módja, ha családias légkörben, de éles helyzetben tesztelheted magad. Ha hozzászoksz a nyilvános beszédhez, egy idő után természetessé válik az.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu