Jump to content

Egyre több a bedőlt szállítmányozó cég

2014. 11. 05. 09:00

Az idén már csak 20 826 szállítmányozó vállalkozást regisztráltak Magyarországon a 2012-ben működő 21 126 helyett; két év alatt 25 százalékkal, 6,74 százalékra nőtt a bedőlési arány a szektorban - derül ki az Atradius Hitelbiztosító kedden közölt legfrissebb elemzéséből.

A jelentés szerint 2012-ben még csak 1146 felszámolási és kényszertörlési eljárás indult a szállítmányozási cégek ellen, az idén az első kilenc hónapban azonban rekordszámú, több mint 1400 esetet regisztráltak.

Az ágazatot a cégek számának csökkenése mellett az egyre több felszámolási és kényszertörlési eljárás jellemzi: a magyar átlag 6,06 százalék, ehhez képest a logisztikában 11,22 százalékkal, míg a közúti fuvarozásban 15,51 százalékkal magasabb a kockázat.

A felmérés adatai szerint a szállítmányozási szektor legbizonytalanabb területe a közúti fuvarozás, ahol 2012 és 2014 között közel 40 százalékkal, 842-re nőtt a felszámolási és kényszertörlési eljárások száma. Egyre kevesebb, 12 333 helyett már csak 12 035 fuvarozó vállalkozás üzemel, így a bedőlési arány két év alatt 5,47 százalékról 7 százalékra emelkedett.

Az Atradius szerint a szállítmányozók egyre erőteljesebb ár- és kockázatversenye az árszint, ezáltal az árrés csökkenéséhez vezetett. Ezt sok esetben a szolgáltatás átlagos szintjének gyengülése követte, ami gyakran elszámolási vitákat, elhúzódó kifizetéseket, rosszabb esetben szerződésbontást, illetve gyűrűző nemfizetést eredményezett.

Az adatok szerint számtalan kis- és közepes méretű szállítmányozó cégnél maradt jelentős összegű ki nem fizetett fuvardíj ilyen okokból, miközben a korábbi vevő a szolgáltatás könnyű helyettesíthetősége miatt más partnert keresett, ahol esetenként ugyanez a jelenség megismétlődött, újabb károsultakat hagyva maga után.

A kisebb és közepes méretű fuvarozócégek pénzügyi helyzetét tovább rontja a jellemzően magas eladósodottság: az iparág sajátosságaiból fakadóan a finanszírozás és a flottafenntartás nagyobb pénzügyi terhet jelent, mint más ágazatokban. Ezt tetézi, hogy a 2008-2009-es időszakban e vállalkozások eszközbeszerzéseiket jellemzően svájci frank alapú hitelből vagy lízingből valósították meg, és a frankárfolyam erősödéséből adódó magasabb lízing és törlesztő részletek pluszterhei még ma is érezhetőek.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI