Jump to content

Újra éledezik a kkv-k beruházási kedve

2014. 12. 19. 11:40

Újra emelkedik a vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 60%-a tervez valamilyen fejlesztést. A középvállalkozásoknál még ennél is jobb a helyzet, mivel több mint 80%-uk gondolkodik beruházásban. A célokat tekintve továbbra is az IT fejlesztések vannak az élen, de a kkv-k egy jelentős része tervezi a gépek, berendezések korszerűsítését is – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

A múlt negyedévi visszaesést követően újra emelkedett a beruházást tervező vállalkozások aránya, jelenleg 60%-uk készül fejleszteni. „A 4 százalékpontos növekedés mindenképpen örvendetes, de azt is látni kell, hogy közel két éve nem sikerül tartósan előre mozdulni az 58-60%-os sávtól.

A Növekedési Hitelprogram meghosszabbítása, ha nagy kiugrást nem is fog eredményezni, ahhoz mindenképpen hozzájárulhat, hogy a jelenlegi szint fennmaradjon" – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. „A kkv-k legnagyobb arányban továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek (31%). A gépekre, berendezésekre irányuló beruházási szándék jelentősen, 20-ról 26%-ra nőtt, a gépjárműpark korszerűsítésében pedig majd minden ötödik cég (19%) gondolkozik" – részletezte az eredményeket Németh László.

A cégmérettel párhuzamosan a beruházási hajlandóság is nő. Míg a mikrovállalkozások több mint fele (54%), és a kisvállalkozások közel kétharmada (64%) készül fejleszteni, addig a középvállalkozásoknál jelenleg tízből nyolc (81%) tervez valamilyen korszerűsítést, ami 13 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest. A mikro- és középvállalkozások az informatikai beruházásokra, a kisvállalkozások viszont a gépek, berendezések fejlesztésére koncentrálnak.

A tervezett beruházásokat illetően nagyon hasonlóan vélekednek az egyes szektorok. Az ipari (64%) cégek átlag felett, a mezőgazdasági, valamint a kereskedelmi és a szolgáltató cégek pedig az átlaggal közel azonos arányban (61%, illetve 59%) gondolkodnak fejlesztésben. Mind a négy szektor elsősorban IT beruházásokra készül a következő egy évben.

„A legutóbbi felmérés eredménye azt mutatja, hogy a kedvezményes hitel lehetősége továbbra is inkább a fejlesztésben egyébként is gondolkodó vállalkozásokat mozgósíthatja új vagy meglévő beruházásaik bővítésére. Ez az arány 33%, ami nem jelent változást az előző negyedévhez képest. Azonban a fejlesztést normál esetben nem tervező cégeknél jelentősen, 15-ről 23%-ra nőtt azon cégek aránya, akik kedvezményes hitelfeltételek esetén új fejlesztésbe kezdenének, ami az elmúlt két év legmagasabb értéke" – mondta el a szakember. Ugyanakkor az eredeti és a kedvező hitel esetén fennálló beruházási szándék is a legszorosabb összefüggést az árbevétel növekedési várakozásokkal mutatja.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu