Jump to content

Zsaroló vírusok támadják a magyar kkv-kat

2015. 01. 27. 17:12

Az év első heteiben több magyar vállalat is áldozatául esett olyan vírusos támadásnak, amely a fertőzött számítógépen, és azzal hálózati kapcsolatban álló más gépeken, akár szervereken található fájlokat titkosítja.

A magas biztonsági szintű titkosítás feloldásáért váltságdíjat"követelnek, ám a fizetés sem jelent 100 százalékos garanciát arra, hogy a vállalat visszanyeri a működéséhez elengedhetetlenül szükséges információkat.

Általában spamként vagy számítógépes féregként érkezik a felhasználó gépére, ahol titkosítja a fájlokat, majd erről tájékoztatást is küld. Ebben a tájékoztatásban aztán jelzi a követeléseit, leggyakrabban 500 dollár körüli összeget kérnek a zsarolók a titkosítás feloldásáért. Ilyen támadással szembesült 2015 első három hetében több magyar KKV is, akiknél természetesen a munkamenetet is károsan érintette a közös szerveren tárolt fájlok elérhetetlensége.

A Cryptolocker (másik nevén CTB-Locker) trójai vírus 2013-ban jelent meg, első változatának terjedését amerikai kormányügynökségek állították meg 2014-ben. A britek tapasztalatai szerint elsősorban a KKV-k veszélyeztetettek, a kockázatos levelek száma pedig csak a szigetországban tízmilliós nagyságrendű. Az áldozatoknak csak mintegy 1,3 százaléka fizet, a zsarolóprogram írói azonban így is hatalmas bevételre tesznek szert.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/VG Online