Jump to content

Jobban bízunk az EU-ban

2015. 02. 26. 18:22

Az EU kedvező megítélése mind Magyarországon, mind az unió egészében erősödött az elmúlt egy évben, az uniós intézményekbe vetett bizalom pedig Magyarországon továbbra is az EU-átlag feletti - derül ki az Eurobarometer magyarországi nemzeti jelentéséből, amelyet szerdán mutattak be az Európai Bizottság budapesti képviseletén.

A jelentésben, amely a tavaly november 8-17. között folytatott reprezentatív felmérés eredményei alapján készült, kifejtették: az Európai Unióról a magyar lakosság általánosságban kedvezően vagy semlegesen vélekedik. A 2014 őszi és az egy évvel korábbi eredményeket összehasonlítva mind Magyarországon, mind pedig az unióban valamelyest nőtt azoknak a száma, akik kedvező képet alkotnak az EU-ról: Magyarországon 35-ről 40 százalékra, az EU-ban pedig 31-ről 39 százalékra. Magyarországon az unióról kedvezően vélekedők aránya körülbelül megegyezik az EU összes tagállamában mért átlaggal, régiós összehasonlításban pedig csak Lengyelországban és Romániában jobb az EU általános megítélése.

Az Európai Unió egyes intézményeibe vetett bizalom Magyarországon ugyancsak meghaladja az EU-s átlagot: a magyar lakosság 51 százaléka bízik az Európai Bizottságban - az uniós átlag 38 százalék -, és 52 százaléka az Európai Parlamentben. Azok aránya, akik bíznak a nemzeti kormányban (33 százalék) és a parlamentben (29 százalék) a régióban Magyarországon a legmagasabb, mértékük az uniós átlag körüli, de jóval gyengébb, mint az EU-s intézményekbe vetett bizalom.

Az EU legjobb eredményének a magyar lakosság 53 százaléka a személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgását tekinti. Miközben a magyar válaszadók között a béke továbbra is az EU létének második legfontosabb eredménye, az ezt vallók mértéke tavaly óta valamelyest csökkent. Az EU harmadik legfontosabb eredményének a magyarok a diákcsereprogramokon való részvétel lehetőségét tekintik.

Míg a négy szabadság számít az EU legfontosabb eredményének Magyarországon, úgy tűnik annak előnyeivel – a régió mutatóihoz képest – csak mérsékelten tudnak a magyar válaszadók élni. Ha például a kérdés már úgy szerepel, hogy mi testesíti meg leginkább számukra az EU-t, a magasra értékelt négy szabadsághoz képest az utazás, a tanulás vagy a munkavállalás szabadságát személyes előnyként a magyarok 39 százaléka említi csupán.

Az elmúlt évben fontos változás, hogy jelentősen, 37-ről 50 százalékra nőtt azon magyar válaszadók aránya, akik úgy gondolják, hogy számít a szavuk, szavazatuk az EU-ban. Ezt a jelentés bemutatásakor Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője is kiemelte.

A magyarok 43 százaléka érzékeli úgy, hogy az Európai Unió megfelelően figyelembe veszi Magyarország érdekeit. Ez az érték emelkedést mutat a tavalyihoz képest (38 százalék), meghaladja az EU átlagát (40 százalék) és a régió középmezőnyében helyezkedik el.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI