Jump to content

Csaknem hatvan céget számolnak fel naponta

2015. 07. 07. 17:42

Több mint 14 500 cég ellen indult felszámolási eljárás tavaly június és idén május között, a munkanapokat számolva naponta csaknem 60 cég szűnt meg ilyen módon; az utóbbi hat évben ez volt a legalacsonyabb szám - közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis.

A tájékoztatás szerint a gazdasági válság kezdete, 2008 óta összesen 116 ezer gazdasági társaságot számoltak fel, 2012-ig folyamatosan nőtt a felszámolt cégek száma, azóta azonban csökkenő tendenciát mutat.

Somogyi Ferenc, a Felszámolók Országos Egyesületének (FOE) elnöke a közleményben kifejti: nem a cégek pénzügyi fegyelme javult ilyen mértékben, hanem a törvényi eljárások változtak. Korábban a kényszer-végelszámolások nagy része felszámolásba ment át, és így regisztrálták azokat a statisztikák is. Jelenleg ha a cégbíróság megállapítja, hogy a társaságnak nincs akkora vagyona, amely fedezné a felszámolás költségeit, akkor felszámolás helyett kényszertörlést rendel el.

A feketelista.hu összesítő adatai szerint a gazdasági válság kezdete óta az elmúlt egy évben indult a legkevesebb, mintegy 26 ezer új vállalkozás, a megelőző egy évhez képest ez 32 százalékos csökkenés. Összesen 323 ezer új vállalkozást jegyeztek be 2008 óta.

A csúcs a 2012-2013-as időszakban volt, akkor csaknem 57 700 új gazdasági szervezet alakult. Az új vállalkozások teljes egészében pótolták a felszámolással, végelszámolással, kényszertörléssel megszűnteket.

Jelenleg több mint 584 ezer regisztrált gazdasági szervezetet tartanak nyilván, hét év alatt a hazai cégvilág fele kicserélődött - közölte a feketelista.hu, hozzátéve, hogy sok esetben a cégtábla cseréjéről van szó, a tulajdonos veszni hagyja csődbe jutott vállalkozását, és más néven újat alapít.

Az elemzés arra is rámutat, hogy a gazdasági válság kezdete óta átalakultak az egyes országrészek közötti cégarányok is, tovább nőtt a közép-magyarországi régió súlya. Az újonnan alapított 323 ezer cég 54 százalékát ebben a régióban jegyezték be, a felszámolt 116 ezer vállalkozásnak viszont csak 47 százaléka esett erre a területre.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos