Jump to content

Főként saját forrásból fejlesztettek a kisvállalkozások

2015. 09. 18. 09:58

Az elmúlt 5 évben végrehajtott beruházásokat a mikro- és kisvállalkozások 84 és 85 százaléka saját forrásból finanszírozta, a saját forrás mellett a bankhitelek a mikrovállalkozások 26, a kisvállalkozások 39 százalékánál segítették a beruházásokat - közölte a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.

A zrt. megrendelésére a Kutatópont által elvégzett felmérésből kiderült az is, hogy a bankok a mikrovállalkozások 8 százalékának, illetve a kisvállalkozások 28 százalékának kínáltak a hitelhez készfizető kezességet biztosító konstrukciót.

A felmérés, amely többek között a magyarországi mikro- és kisvállalkozások bankhasználati szokásait vizsgálta, rávilágított arra, hogy a mikrovállalkozások 35 százaléka havonta, 19 százalékuk hetente lép kapcsolatba a bankjával, míg a kisvállalkozásoknál 38 és 36 százalék ez az arány.

A felmérés eredményei alapján a pénzintézetek az általuk megkeresett kisvállalkozások 43 százalékának ajánlottak piaci hitelt, míg 34 százalékuknak kínálták fel a Magyar Nemzeti Bank nhp-s hiteleit. A mikrovállalkozások 29, illetve 25 százaléka kapott ezekre a konstrukciókra ajánlatot.

"Az nhp-s hitelek népszerűsége érthető a kedvezményes kamat miatt, hozzájárul a konstrukciók sikeréhez az is, hogy a jegybank az idén bővítette a hitelprogramot, ez pedig lehetővé teszi, hogy a rizikósabb vállalkozások is banki forráshoz jussanak" - idézi a közlemény Nagy Róbertet, a Garantiqa vezérigazgató-helyettesét.

A vezérigazgató-helyettes hozzáfűzte: mind a piaci kamatozású, mind pedig a kedvezményes hitelek esetében elérhető a vállalkozások számára a Garantiqa által kínált konstrukció, amely készfizető kezességet biztosít a bank felé, így olyan vállalkozások is hitelhez juthatnak, akik amúgy nem kapnának kölcsönt.

Közölték, a Garantiqa első fél évi számai azt mutatják, hogy egyre népszerűbbek a készfizető kezességet biztosító hitelkonstrukciók. A társaság garanciaállománya ez év június végén 334,6 milliárd forintra rúgott, ami 9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos