Jump to content

Államosítják a liftellenőrzést is

2015. 09. 22. 20:54

A kormány szándéka szerint hatósági árassá, egyúttal nonprofittá válik a társasházak felvonóinak, mozgólépcsőinek és a mozgójárdáinak ellenőrzése. A tevékenység az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. feladata lesz.

Döntés még nincs, de Orbán Viktor miniszterelnök egy új kormányrendeletben két feladatot is kiosztott a változás érdekében. Az elsőben felhívta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel vizsgálja meg, módosítható-e úgy az 1990-ben született ár-megállapítási törvény, hogy az előbbi tevékenység hatósági árassá váljon. A miniszter 2015. november 30-i. határidőt kapott.

A Miniszterelnökséget vezető miniszternek azt kell kell megállapítania 2015. november 30-ig a nemzetgazdasági és az igazságügyi miniszterekkel, hogy a felsorolt berendezések éves fővizsgálata és ellenőrző vizsgálata célszerűen történhet-e meg az ENKSZ égisze alatt, illetve, hogy az ENKSZ elláthatja-e a tevékenységet az európai versenyjogi előírásokkal összhangban. Szükség esetén kezdeményezni kell az MFB tulajdonú társaság tevékenységi körének kiterjesztését.

Már az év elején ismert volt, hogy a kormány a rezsicsökkentés jegyében állami felügyelet alá terelné a liftkarbantartások ellenőrzését. Apatini Kornél, a Magyar Felvonó Szövetség elnöke akkor azt mondta a Világgazdaságnak, hogy a módosítás három társaság együtt évi 3-5 milliárdos piacát venné el. Nonprofit karbantartás-ellenőrzést ma is végez az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft.

Sikerescég.hu/VG.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos