Jump to content

Jövőre is trendi lesz az egyenlőség a CSR-ben

2015. 11. 22. 17:54

Elsősorban az életminőség-javítást célzó programokról, az akadálymentesítésről és az elektromobilitás terjesztéséről szólhat 2016 a vállalati felelősségvállalás területén.

Egy ENSZ-felmérés szerint napjaink öt legfontosabb problémája világszerte az oktatás, az egészségügy, a felelős kormányzat, az álláslehetőségek hiánya és a tiszta vízzel való ellátottság. Hasonló a kép Európát vizsgálva is, Magyarországon pedig a szakértők szerint e célok közül jelenleg elsősorban az oktatást fejlesztő, támogató projekteket karolják fel a cégek.

"Egyre inkább előtérbe kerülnek az életminőség-javítást célzó programok is, ezek közül talán az akadálymentesítés a legnépszerűbb téma" – mondta a Világgazdaságnak Nyilas Orsolya, a Magyar Adományozói Fórum (MAF) elnöke, a Samsung Electronics Magyar Zrt. kommunikációs vezetője a hazai trendekről.

Szerinte a világ egyre nyitottabb és érzékenyebb. Mérnökök, informatikusok, gyártók keresik a lehetőségeket, hogyan tudják kiszolgálni a valamilyen fogyatékossággal élő felhasználók igényeit is. Szintén egyre divatosabb a dolgozói önkénteskedés, amelynek például csapatépítési szempontból is pozitív hatásai vannak a vállalatra nézve. Ami azonban a forrásokat és a projekteket illeti, Nyilas Orsolya szerint még mindig nem tartunk ott, ahol kellene. Sok cégnél a vállalati felelősségvállalás (corporate social responsibility, CSR) karácsony közeledtével kimerül egy adakozási akcióban. „Ezekre a mecenatúra jellegű projektekre óriási szükség van, az igazi CSR azonban egy komplex, hosszú távú befektetés, amely a vállalati értékeken alapul, vagy azzá növi ki magát" – hívta fel a figyelmet a szakember.

Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára a minap a CSR Hungary 2015 Konferencián azt mondta, a kormányzat célja az elektromobilitás elterjesztésének támogatása. Ezt nem csupán a nyáron elfogadott Jedlik Ányos-csomaggal, hanem a januártól hatályba lépő jogszabály-változtatásokkal is ösztönöznék. Szeretnék elérni, hogy minél több nagyvállalat voksoljon az elektromobilitásra, ha a vállalati flottáról van szó. A rendezvényen Fülöp Sándor, aki 2008 és 2011 között a Jövő Nemzedékek ombudsmanja volt, az ENSZ által elfogadott fenntartható fejlesztési célok listájáról a városok, a fenntartható fogyasztás, a korrupció témakörét emelte ki. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nemek közötti egyenlőség kérdése világszerte probléma. Miközben a 21. századot a nők korszakának is tartják, társadalmi, jogi, kulturális helyzetük számos térségben fejlesztésre szorul.

Sikeresceg.hu/VG.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos