Jump to content

Mikor mit viseljünk? Így öltözz a dress code szerint

2016. 05. 26. 11:09

Állandó fejtörést okoz, hogy mit vegyél fel egy tárgyalásra vagy egy üzleti vacsorára? Mit jelent a black tie és a casual friday? Mikor és hol megengedett a lezserebb öltözet? Nőként hogyan öltözködjünk elegánsan, de mégis csinosan egy külföldi üzleti útra? Bárhova is megyünk a világban, a legelőkelőbb viseletben nincsen különbség, de mi a helyzet a farmerrel? Most segítünk mindent tisztázni. Farmertől a fehér csokornyakkendőig: öltözködési protokoll nőknek és férfiaknak.

Casual és smart casual

Az üzleti életben az alkalomhoz illő viselet azt jelenti, hogy megjelenésünket a tárgyalás körülményeihez, illetve a partnerhez igazítjuk. De kezdjük a legegyszerűbb viselettel, hiszen itt van a legkönnyebb dolgunk!

Ha a rendezvény meghívójában a casual vagy a smart casual dress code van feltüntetve, akkor szinte minden megengedett. A kifejezés magyar megfelelője az utcai, hétköznapi viselet lehet: farmernadrág, póló, ing, szoknya, blúz, szinte bármi. A lényeg, hogy tiszta legyen és kényelmes. Kikötés persze itt is van, a bármi természetesen nem jelenti azt, hogy rövidnadrágban, fehér zokniban és szandálban is mehetünk az eseményre!

A smart casualnél már nem árt odafigyelni néhány apróságra. A férfiak a farmert itt már felejtsék el, helyette egy elegánsabb vászonnadrágot válasszanak, illetve póló helyett ajánlott inkább inget venni. A zakó a smart casual esetében még nem kötelező ruhadarab, nőknél viszont az utcai viselet ajánlott.

Tájékozódjunk előre, mert vannak különbségek!

Ha külföldre megyünk vagy külföldi üzleti környezetben kerülünk, előtte nem árt utánanézni, hogy mit is értenek a helyiek az adott kategória alatt. Elegánsabb öltözék, pl. black tie vagy white tie öltözék alatt mindenhol ugyanazt értik a világon, de a lazább öltözetben már lehetnek eltérések. Magyarországon például az üzleti életben elfogadott a farmernadrág, zakó viselet, de több helyen (például a Távol-Keleten) még a casualnek sem képezi a részét.

Az észak-európai és a német üzleti életben a visszafogott stílus (sötét öltöny, fehér inggel) az elfogadott. Még a nőknél is a sötét, nem kihívó kosztümöt várják el. A Távol-Keleten is a visszafogott elegancia az elvárás a nőknél és ajánlott a nem túl magas sarkú cipő viselete. Amerikában még a legnagyobb melegben is elvárás a harisnya viselete, férfiak hosszú ujjú inget kell hordani.

Informal, business formal és semi-formal

A három kategória között nincsen óriási különbség. Az informal a casual és a business formal között helyezhető el, laza irodai öltözék, de nem jelent hétköznapi viseletet! Fontos kitérni arra, hogy amennyiben az informal megjelölés 18 óra utáni eseményre szól, úgy férfiaknak ing, nyakkendő, nadrág és zakó a szükséges viselet. Némi könnyebbség, hogy a zakó és nadrág színe eltérhet. Nőknél a kosztüm, vagy legalább a hétköznapi öltözéknél egy kicsit elegánsabb ruha ajánlott.

A business formal a férfiaknál a sötét öltönyt, inget és nyakkendőt jelenti. Nőknél a kosztüm, blúz, szoknya és egy elegánsabb cipő az elfogadott. Itt van egy apró kikötés: a ruha nem lehet nagyon kivágott. A semi-formal néven is ismert öltözéket tehát mindig viselhetjük, nem csak tárgyalás, de akár esti üzleti rendezvény, vacsora alkalmával is.

A cikk folytatását ITT olvashatja.

(Forrás: privatbankar.hu /Kép forrása: FreeDigitalPhotos)