Jump to content

Mi lesz veled Alexandra?

2017. 02. 25. 19:47


Az Alexandra könyvesboltokat üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. készen áll a boltok bérleti jogának átruházására az arra igényt tartó kiadóknak, hogy elkerülje a boltok kiürítését - közölte a cég szerdán.

A közlemény szerint erre azért van szükség, mert a társaság bevételi források hiányában nem képes működésének fenntartására, mivel bizományosi partnere és a kiadók a bizományosi könyvkészletük nagy részét visszahívták.

Mint írták, a könyvesbolt-hálózat átvételére irányuló tárgyalások a "legnagyobb erőfeszítéseink ellenére" sem zárultak eredménnyel, és a nyilvános közleményében a boltok megmentését célzó Central Csoport Zrt. konkrét ajánlatot a mai napig nem tett.

A tájékoztatás szerint a bérleti jogok átvételéhez teljesíteni kell a társaság február 17-én megtartott taggyűlésén meghatározott feltételeket, egyebek mellett a boltban dolgozók munkáltatói jogutódlással történő átvételét, a leltár szerinti árukészlet átvételét.

A Rainbow Üzletlánc Kft. átvilágítását végző PD Consulting Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. január végén jelentette be, hogy befektetőt keres az országszerte ötvenhat Alexandra-könyvesboltot üzemeltető cég és mintegy 350 munkavállalójának megmentése érdekében. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) korábbi tájékoztatása szerint a Matyi Dezső vezette Könyvbazár Kft. hárommilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel könyvkereskedelmi partnerei felé. A kiadók túlnyomó többsége már visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, és a szerződések szerinti 30-60 nap leteltével peres úton próbálja behajtani a Könyvbazár Kft. tartozásait. A MKKE szintén január végén azt javasolta, hogy az állam vásárolja fel az Alexandra cégcsoporttal szembeni követeléseket, mivel azok behajtásában hatékonyabban képes eljárni, mint az érintett csaknem 400 beszállító.

(Forrás: mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)