Jump to content

Mínuszban a magyar vállalkozások bizalma

2017. 07. 05. 14:30

Enyhén csökkent a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalma, a cégek egy évre előremutató várakozásait tükröző K&H kkv bizalmi index két ponttal mérséklődve jelenleg mínusz 1 ponton áll.

A bank elemzése szerint a minimális változás oka az, hogy a vállalkozások növekvő közterhekre számítanak és megugrott a romló versenyhelyzetet feltételezők aránya, miközben kimagasló, válság előtti pénzügyi eredményeket várnak és a munkaerő-felvételi szándék is erősödött a szektorban.

A bizalom minden árbevétel-kategóriában és szinte az összes ágazatban gyengült: a középvállalkozások várakozásai romlottak leginkább, ennek ellenére továbbra is ők a legoptimistábbak. A kisvállalkozások és a mikrovállalkozások bizalma is csökkent.

Az ágazatok közül az agrár társaságok hangulata a legjobb, az ipar és a szolgáltató szektor bizalma stagnál. A kereskedelmi cégek hangulata a legalacsonyabb, ami valószínűleg összefüggésben van a felméréskor meglebegtetett, kereskedelmi vállalkozásokra vonatkozó új szabályozással - fejtette ki Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője a közleményben.

Ugyanakkor a vállalkozások pénzügyi eredményeikben és a munkaerővel kapcsolatban pozitív változásra számítanak. A kkv-k 8,5 százalékos árbevétel és 5,1 százalékos profitnövekedésre számítanak a következő egy évben, ami jelentősen meghaladja az előző negyedévi várakozásokat (5,5 százalék és 3,6 százalék). Feltehetően ezzel függ össze a foglalkoztatási szándék erősödése is, ugyanis 20 százalékról 34 százalékra ugrott a munkaerő-felvételben gondolkodó cégek aránya - hangsúlyozta a pénzintézet szakembere.

(Forrás: mti.hu; kép: pixabay.com)