Jump to content

Ősztől látja a külföldi számlákat a NAV

2017. 07. 05. 20:55


Vége a türelmi időnek: szeptembertől 59, jövőre várhatóan több mint 70 országból érkezhet magyar számlatulajdonosokról információ a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Az adóhivatal 2017. június 30-ig biztosított lehetőséget arra, hogy ne a revizorok tárják fel egy ellenőrzés keretében a külföldi bankszámlán lévő vagy más módon eltitkolt jövedelmek után az adót. Az államkasszába április 30-ig 880 millió forint érkezett.

Amikor 2010-ben a jelenlegi kormány hivatalba lépett, virágzott az offshore-biznisz Magyarországon. A baloldali kormányzás és az offshore cégek világa szétbogozhatatlan módon fonódott össze. A polgári kormány volt az első, amely kötelezővé tette, hogy a közbeszerzésen induló cégeknek átláthatóaknak kell lenniük. Ma már mindenki számára nyilvános, hogy mely vállalatok indulnak közbeszerzéseken, és kik kapnak megbízásokat, valamint, hogy kik a tulajdonosaik. Ősztől az offshore-lovagokkal és más nemzetközi szintéren ténykedő adóelkerülőkkel szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is eredményesen léphet fel - az OECD égisze alatt kidolgozott - a pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk automatikus cseréjéről szóló - többoldalú megállapodásnak köszönhetően. Az első információcserére 2017. szeptember 30-ig kerül sor az új, valamint a már meglévő, magas értékű egyéni számlák estében.

Az adóhivatalnak 2017. szeptember 30-tól már rendelkezésére állnak a nagy értékű külföldi bankszámlák adatai is, amelyet az adóhivatal kockázatelemzői összevetnek a rendelkezésre álló egyéb adatokkal. Így könnyen kiszűrhetőek azok, akik a hazánkban keletkezett adóköteles jövedelmük után nem fizették meg a közterheket. A NAV esetükben az eltitkolt adó mellett adóbírságot és a jegybanki alapkamat kétszeresére rúgó késedelmi pótlékot szabhat ki.

2017. június 30-ig az adóhivatal még biztosította az esetleges ellenőrzéssel járó következmények alóli mentesülés lehetőségét. Ezzel az érintettek akkor élhettek, ha bizonyos külföldön szerzett (pl. kamat, osztalék, árfolyamnyereség, vállalkozásból kivont) jövedelmük után 10%-os mértékű adót és önellenőrzési pótlékot fizettek.

A NAV által kijelölt bankok számlájára 2017. április 30-ig 8,8 milliárd forintot fizettek be, amelyből a pénzintézetek - anonim módon - utalták át a 10 százaléknyi adót, április végéig 880 millió forintot.

2017. június 21-ig huszonöt bejelentés érkezett a vállalkozásban kedvezményesen legalább 10%-os részesedést szerző személyektől.  Az összességében 741,5 millió forint névértékű tagi részesedések a Seychelle szigeteken, Izraelben, Cipruson, Panamában, Belize-ben és az USA-ban bejegyzett cégeket érintenek.

(Forrás: kormany.hu; sikeresceg.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)