Jump to content

Jelentős árbevétel- és profitnövekedésre számítanak a vállalkozások

2017. 08. 17. 12:04


A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások átlagosan 8,5 százalékos árbevétel-növekedést valószínűsítenek a következő egy évben, ami 3 százalékpontos ugrás az év eleji várakozásokhoz képest, és egyben az elmúlt tizenegy év legjobb várakozása, a profitvárakozások pedig az év eleji 3,5 százalékról 5,1 százalékra nőttek - derül ki a K&H kkv-bizalmi index legfrissebb adataiból.

A felmérés szerint már nem a stagnáló, hanem a bővülő árbevételre számító vállalkozások vannak többen, ugyanis az előző negyedévi 34 százalék helyett a cégek 45 százaléka számít 6 százalék feletti bevételnövekedésre, miközben 53-ról 40 százalékra csökkent a jelenlegi bevétel-szinttel tervezők aránya.

A különböző méretű vállalkozások árbevétel várakozásai ellentétes irányba mozdultak el. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak, átlagosan 10,4 százalékos árbevétel növekedéssel számolnak az egy negyedévvel korábbi 5,1 százalékos várakozás után. Ezzel szemben a középvállalkozásoknál 8,7-ről, 7,2 százalékra csökkent a várt bevétel-növekedés. A kisvállalkozásoknál csupán kismértékű javulás történt, 6,3 százalékos bővüléssel számolnak a korábbi 5,5 százalékos után.

A nyereséget tekintve minél kisebb a cég, annál nagyobb eredménynövekedést valószínűsít - mutattak rá a felmérésben. Ezen a téren is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, várakozásaik közel a duplájára, 3,3 százalékról, 6,5 százalékra ugrottak év elejéhez képest. A kisvállalkozások gyakorlatilag ugyanolyan eredménynövekedést valószínűsítenek, átlagosan 3,7 százalékkal számolnak a korábbi 3,4 százalékkal szemben, míg a középvállalkozások csupán 2,5 százalékos profitnövekedést prognosztizálnak, ami erőteljes visszaesés az előző negyedévi 6,9 százalékhoz képest.

Az ipari cégek számítanak a leglátványosabb, 12,2 százalékos bővülésre, de a kereskedelem sincs nagyon lemaradva a 9 százalékos várakozással. A szolgáltató, illetve a mezőgazdasági cégek azonban jóval az átlag alatti, 6,7 százalékos, illetve 5,4 százalékos árbevétel-növekedést terveznek a következő egy évben.  

A profitvárakozásoknál hasonló a helyzet, ugyanis az ipari cégek vannak az élen (7,4 százalék), őket a kereskedelmi cégek követik (5,4 százalék), míg a szolgáltató és a mezőgazdasági vállalkozások kissé lemaradva - 3,9 és 3,7 százalékos - eredménynövekedést várnak az előttünk álló egy évben.

(Forrás: sikeresceg.hu; mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos)