Jump to content

"Mintagyárak” létesítésével segítenék a kkv-kat

2017. 08. 24. 17:43

Néhány hónapon belül elindulhat a kis- és közepes vállalkozások (kkv) technológiai fejlesztését célzó úgynevezett „mintagyárak” létesítése.

Lepsényi István államtitkár a II. Kisvárdai Nyári Egyetemen tartott előadásában hangsúlyozta, ez a kezdeményezés is segíti a vállalkozásokat abban, hogy megismerkedjenek a tavaly indított Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform programmal.

Az ipar különböző területein digitális, infokommunikációs megoldások alkalmazását és elterjesztését célzó ipar 4.0 projekt elsősorban az új üzleti módszerekre, technológiákra és képzésekre, valamint a kutatás-fejlesztésre fókuszál.

A ipar digitális átalakulásaira történő felkészülés jegyében hozzák létre ezeket a „mintagyárakat”, ahol a kkv-k nagyobb arányban vehetnek részt a multinacionális cégek magasabb hozzáadott értékű termékeinek fejlesztésében és gyártásában. A mintagyárak pontos helyszíneivel kapcsolatban még nincs végleges döntés, a tervek szerint a beérkező javaslatok alapján egy hónapon belül választják majd ki a helyszíneket.

Olyan mintavállalatok kialakítását tervezik, ahová a kis- és közepes vállalkozások „bemehetnek”, megismerik a korszerű ipari internetes alkalmazásokat, digitális tudást és képzést kaphatnak, később pedig – a meghatározott pályázati lehetőségeken keresztül – saját cégüknél is alkalmazhatják ezeket a modern ipari technológiákat – mondta Lepsényi.

Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta, hamarosan megjelenik egy 2,5 milliárd forint értékű pályázati alapprogram, amely kimondottan az ipar 4.0 program a vállalkozásoknál történő alkalmazását segíti elő.

(Forrás: mti.hu; vg.hu; sikeresceg.hu; kép: pixabay.com)