Jump to content

Kedvet kaptak a kkv a beruházáshoz

2017. 09. 19. 16:49



A K&H álltal készített kkv bizalmi index kutatás adataiból kiderül, hogy megugrott a hazai vállalkozások beruházási hajlandósága, a cégek több mint fele (57%) tervez valamilyen fejlesztést. Az iparban és a középvállalkozásoknál ennél is jobb az arány, ugyanis a cégek több mint hetven százaléka készül beruházni.

A vállalkozások 57 százaléka készül fejleszteni a következő egy év során, ami mindenképpen figyelemre méltó, 15 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest. Azonban azt is látni kell, hogy az elmúlt években nagyon ingadozott a cégek beruházási szándéka. Nagy kérdés tehát, hogy tartható lesz-e a mostani, kedvező irány” – fogalmazott Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A célokat tekintve - az év elejihezz képest - átrendeződött a beszerzési toplista: a gépek, berendezések korszerűsítése (26%) fél év elteltével újra az első helyre került, miközben a többnyire élen szereplő informatikai beruházások (23%) most a második helyre csúsztak vissza.

A harmadik helyen továbbra is a gépjárműpark korszerűsítése áll. Fontos megjegyezni, hogy több mint duplájára nőtt az ebben gondolkodó kkv-k aránya (22%).

A megnövekedett beruházási szándék minden szektorban tetten érhető, de az iparban és a kereskedelemben nőtt a leglátványosabban, a mezőgazdasági szektornál alig változott valami. Míg az ipari és a mezőgazdasági cégek a gépek, berendezések korszerűsítésére koncentrálnak, addig a kereskedelemben a gépjárművek, a szolgáltató szektorban pedig az informatikai fejlesztések élveznek elsőbbséget.

(Forrás: sikeresceg.hu; K&H; kép: FreeDigitalPhotos.net)